All for Joomla All for Webmasters
Biznis

Tražite li posao u Sloveniji? Ovo su radna mjesta koja se nude

Ogromna gužva na Sajmu zapošljavanja u Sloveniji koji se održava danas u Banjaluci. Došlo je preko 30 poslodavaca u potrazi za radnicima različitih profila

Sajam zapošljavanja u Sloveniji održava se danas u Banjaluci u Hotelu Bosna, a već je prije samog zvaničnog otvaranja vladala velika gužva i zainteresovanost građana za poslove koji se nude u ovoj zemlji.

U Banjaluku je danas došlo više od 30 poslodavaca koji nude različite tipove poslova, a traženi su tehničari raznih profila, radnici u ugostiteljstvu, zanatlije, programeri, poštari i drugi.

Maruša Grah, isped organizatora Moje Delo iz Slovenije, rekla je da se u Banjaluci predstavljaju 33 poslodavca, a poslovi su vrlo različiti.

„Mnogo se traži tehničkih profila, dosta je traženo radnika u turizmu i ugostiteljstvu, električara, građevinaca, stolara, radnika u proizvodnji i druga zanimanja su zastupljena. Radnici iz BiH dobro se snalaze u Sloveniji, jezik nije toliko različit, a u Sloveniji imamo i dosta dijaspore iz BiH. Ljudi iz BiH dolaze jer je u Sloveniji bolji standard za građane“, rekla je za BUKU Maruša Grah.

Pri traženju posla u Sloveniji Maruša Grah savjetuje radnicima da provjere poslodavce, da ne bi bili prevareni, pošto je ranije bilo negativnih primjera, ali dodaje da se danas predstavljaju dobri poslodavci za koje se zna da neće iskoristiti radnike. Maruša kaže da se danas zna ukoliko je neka kompanija loša.

Kada je riječ o tržištu rada u Sloveniji, Maruša kaže da ima mnogo deficitarnih zanimanja, a traženi su električari, radnici na mašinama, različiti tehnički profili, a mnogo se traži radnika u ugostiteljstvu u turizmu, a i dalje su traženi medicinski tehničari.

Ovo je prvi put da se ovaj Sajam zapošljavanja održava u Banjaluci, a već sutra će biti održan u Sarajevu. Maruša kaže da će se rado vratiti i naredne godine, jer vlada velika zainteresovanost građana za poslove koji se nude.

„U Banjaluku smo došli, jer imamo problem da u Sloveniji pronađemo sve profile radnika i vjerujemo da u BiH ima mnogo radnika koji bi mogli popuniti radna mjesta, a i Slovenija je blizu, pa je zbog toga atraktivna radnicima“, ističe ona.

Trenutna minimalna plata u Sloveniji je oko 640 eura, a prosječna plata je 1.600 eura.

Suzana Luthar Petovar iz Pošta Slovenije rekla je da su na ovaj sajam došli, jer traže poštare,  a radnici da bi se mogli zaposliti u ovoj firmi moraju imati završenu srednju školu i u tom slučaju ne treba im radno iskustvo, a ukoliko imaju završenu samo osnovnu školu treba im radno iskustvo od pet godina.

„Jedini problem koji se javlja jeste da radnici moraju znati slovenski jezik, ali mi ostavljamo opciju da se prijave na posao i rade kao pomagači poštarima dok ne nauče jezik, a učenje jezika traje od 3 do 6 mjeseci da bi se stekle neke osnove za početak smaostalnog rada. Što se tiča plata, radnici mogu očekivati od 700 do 900 eura neto primanja“, rekla je Suzana Luthar Petovar za BUKU.

Onda dodaje da je interes radnika za ova zanimanja veliki, a da im trenutno treba oko tridesetak poštara, ali ovaj broj može da raste.

Iztok Stanonik iz kompanije Polycom koja se najviše bavi proizvodnjom plastičnih dijelova, najviše za automobilsku industriju. Ova firma postoji već 35 godina, a zapošljava 270 radnika na dvije lokacije u Sloveniji.

„Kada je riječ o radnicima, nama su najpotrebniji mašinski inženjeri koji su potrebni za razvoj i proizvodnji alata, kao i tehnolozi za programiranje robota. Kada je riječ o platama, radnici mogu očekivati početnu platu od 700 eura, a plaćeni su svi dodaci, kako radnik bude napredovao, plata može rasti i do 2.500 eura, zavisno od znanja i sposobnosti ranika“, rekao je Iztok Stanonik.

Jedan Banjalučanin kojeg smo zatekli na sajmu rekao je da je došao da vidi koji se poslovi nude. On je sedam godina na kruzeru, ali bi volio da se zaposli na kopnu, iako su mu uslovi na kruzeru dobri, dosadio mu je toliko boravak na otvorenom moru.

Sajam je danas otvoren do 16. časova u Hotelu Bosna, a ulaz je slobodan.

(Dijaspora News/Buka)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top