All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Trampov ŠEF PENTAGONA ima nadimak “BESNI PAS”: Nema dlake na jeziku, nikome neće biti lako!

Penzionisani general Džejms Matis biće novi američki ministar odbrane, najavio je novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp.

Donald Tramp i Džejms Matis

Foto: Tanjug/APDonald Tramp i Džejms Matis

Tramp je na skupu u četvrtak uveče u Sinsinatiju najavio da će Matisa predložiti za novog šefa ministarstva odbrane.

 Matis (66) se penzionisao 2013, a dotad je bio komandant Centralne komande oružanih snaga SAD.

Tramp je ranije na Tviteru opisao Matisa “istinskim generalnom generala”, nazvavši ga njegovim nadimkom “Besni pas”.

Američki zakon zabranjuje da bivši vojni oficiri budu imenovani za ministra odbrane najmanje sedam godina posle penzionisanja, a Matis se povukao iz aktivne službe pre tri godine. Da bi bio izabran, Kongres bi prvo morao da usvoji akt kojim bi se premostila ta prepreka.

Matis bi bio drugi penzionisani general na čelu Pentagona, posle Džordža Maršala 1950-1951. godine, za koga je napravljen jedini izuzetak od zakona koji zahteva određeni period između penzionisanja i imenovanja za ministra.

Upućeni tvrde kako se radi o odličnom izboru, jer je Matis ratnik, akademik i vrlo direktan. Navodno govori istinu u svakoj prilici, i neće se ustručavati da kaže istinu pred novim predsednikom.

Ovo je taj čovek: Tramp, Matis i Pens

Foto: ReutersOvo je taj čovek: Tramp, Matis i Pens

Prema Vašington postu, očekuje se da bi Matisovo imenovanje moglo formalno biti objavljeno početkom sledeće nedelje. U međuvremenu, portparol Trumpovog tima je na Tviteru objavio kako konačna odluka o novom čelniku Pentagona još nije doneta.

Ipak, sam Trump je kasno u četvrtak u govoru na svom političkom mitngu u Ohaju otklonio sve sumnje i rekao da će imenovati “Besnog psa” za ministra odbrane.

Nakon Stiva Benona kome je namenio mesto glavnog stratega i viskog savetnika, novi predsednik SAD razmišlja o još jednom kontroverznom kandidatu za visoku funkciju u svojoj administraciji. Reč je o bivšem generalu Džejmsu Matisu koji bi mogao da postane novi ministar odbrane Amerike.

Izbor Matisa postavlja pitanja mogućeg većeg uticaja vojske na posao koji treba da osigura civilnu kontrolu oružanih snaga, navodi agencija AP i dodaje da postoji zabrinutost da li bi se nedavno penzionisani general više oslanjao na vojna rešenja međunarodnih problema nego na više diplomatski pristup.

Kao šef Centralne komande od 2010. do 2013, Matis je bio zadužen za ratove u Iraku i Avganistanu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top