All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Tko su ljudi s kojima je “hrvatski Escobar” pokušao u Hrvatsku švercati tone kokaina?

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

HRVATSKA policija je u sklopu velike akcije ‘Nana’ razbila krijumčarski lanac i zaplijenila 100 kilograma kokaina kojeg su osumnjičeni pripadnici zločinačke organizacije krijumčarili iz Južne Amerike u Europsku uniju preko Hrvatske.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je na svojim internetskim stranicama da je policija u srijedu započela s uhićenjima te da je na području Hrvatske i Slovenije uhićeno osam osoba.

Među uhićenima su 48-godišnji državljanin Španjolske, 43-godišnji dvojni državljanin BiH i Nizozemske te šest hrvatskih državljana starosti od 39 do 59 godina.

Hrvatski Escobar

Među uhićenima je Stjepan Prnjat, poznat kao “hrvatski Escobar” kojeg se spominjalo još 2007., kad su istražitelji objavili da su razbili lanac krijumčara heroina i kokaina, razgranat po Europi, uključujući i Hrvatsku.

Od hrvatskih državljana još su na listi osumnjičenih Damir Družinić (59), trgovac iz Zagreba, Ante Lukenda (43), diplomirani kriminalist sa završenom Višom policijskom školom te njegov brat Filip Lukenda (39), dizajner koji je vlasnik jedne tvrtke kao i njegov brat, zatim Joz Lekaj (50), vozač iz Sesveta, te Darko Bošnjak (56), prometni tehničar iz Zagreba.

Bošnjak, rodom iz Imotskog, vlasnik je tvrtke koja je, po mišljenju istražitelja, direktno upletena u šverc 100 kilograma kokaina. U USKOK-ovom rješenju o istrazi, kojeg potpisuje zamjenica ravnatelja USKOK-a Sajonara Čulina, formalno je drugi na listi osumnjičenih Mario Boet (58) iz Amsterdama, državljanin Nizozemske, a osmi i deveti su Albernis Trujilllo Sarria (48), Kolumbijac s adresama u toj zemlji i Madridu, s kolumbijskim i španjolskim državljanstvom, te Mirko Živanović (43), rodom iz Bijeljine (BiH), koji ima nizozemsko državljanstvo.

Sto kilograma kokaina u Panami navodno je kupljeno za 300 tisuća eura, objavio je USKOK na svojim stranicama, detaljno opisujući način na koji su pripadnici skupine organizirali unošenje droge na skrivena mjesta u kontejneru, u kojemu se nalazilo 20 tona miješanog metalnog otpada, i dopremu kontejnera iz Paname u Hrvatsku, odnosno na područje Zagreba gdje je droga trebala biti istovarena.

Uhićene članove skupine policija tereti da su se udružili radi krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u zemlje Europske unije, skrivenog u različitoj robi u komercijalnom, kontejnerskom prometu.

Kao paravan za krijumčarenje droge preko hrvatskih tvrtki kupovali metalni otpad

Kako bi stvorili paravan za krijumčarenje kokaina skrivenog u robi ili kontejnerima, tijekom 2017. krijumčari su organizirali dopremu kontejnera s robom beznačajne vrijednosti iz država Južne Amerike u Europu, koristeći tvrtke sa sjedištem u Hrvatskoj, objavio je MUP.

Policija je tako u pretrazi kontejnera dopremljenog u luku Rijeka s 20 tona miješanog metalnog otpada pronašla 100 paketa kokaina, ukupne težine od 100 kilograma. Ranije je, navodi MUP, u sklopu iste akcije zaplijenjeno oko 150 kilograma marihuane i 69.000 kutija krijumčarenih cigareta.

Policija je osumnjičene prijavila Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja javnost će izvijestiti na konferenciji za medije.

Krijumčarenje veće količine kokaina iz Južne Amerike u Hrvatsku istražuju Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i primorsko-goranska policija u koordinaciji s USKOK-om i Carinskom upravom Ministarstva financija.

Uz hrvatske redarstvene službe u istraživanje su uključene redarstvene službe Slovenije, Njemačke, Nizozemske, Španjolske, Italije, Paname, Kolumbije te američka agencija za borbu protiv droga – DEA i Europol.

Sve aktivnosti koordiniraju se u Zagrebu, iz Zapovjednog centra u Upravi kriminalističke policije Ravnateljstva policije, navodi MUP.

USKOK je objavio je da je pokrenuo istragu protiv šestorice hrvatskih državljana, dvojice nizozemskih i španjolskog državljanina zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Kilogram kokaina po cijeni od 21 tisuće do 33 tisuće eura

Prvu trojicu osumnjičenika USKOK tereti da su od siječnja 2017. do ožujka 2018., na području Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja Europske unije, ustrojili zločinačko udruženje i povezali ostale okrivljenike radi kupovine i prenošenja ogromnih količina kokaina iz zemalja Južne Amerike te njegove daljnje prodaje u zemljama Europske unije po cijeni od 21.000 do 33.000 eura za kilogram.

Kupovinu kokaina i prijevoz kontejnerskim transportom u Hrvatsku organizirao je prvookrivljeni, dok je drugookrivljeni organizirao postupak carinskog pregleda dopremljenih testnih kontejnera i učinkovitosti izbora legalnog tereta, koji je služio kao paravan tijekom prenošenja kokaina.

Sedmookrivljeni je imao zadaću da po dopremi kontejnera na tajnu i sigurnu lokaciju u Hrvatskoj ostalim pripadnicima zločinačkog udruženja, u prepravljenom i pripremljenom kontejneru, pokaže mjesta na kojima je skriven kokain.

Treće okrivljeni je, djelujući kao krajnji izvršitelj dopreme kontejnera, provjeravao postupak carinskog pregleda testnih kontejnera i učinkovitosti izbora legalnog tereta, kao paravana budućeg neometanog prenošenja kokaina, o čemu je izvještavao dvojicu prvookrivljenika.

On je, osim toga, angažirao dvojicu pripadnika skupine koji su na području Zagreba pronašli mjesta za istovar kokaina, te angažirali tvrtke koje su imala zadatak dopremati tako priređene kontejnere.

Također je angažirao dvojicu okrivljenika koji su preko svojih tvrtki odgovornim osobama u angažiranim tvrtkama u Južnoj Americi vršili plaćanja i prosljeđivali potrebnu dokumentaciju za stvarno kupljenu robu.

(Dijaspora News/Index.hr)
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top