All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

TITOVI SNOVI O VELIKOJ JUGOSLAVIJI: Evo kako bi izgledala da su se ostvarili MARŠALOVI PLANOVI

Da je Jugoslavija opstala, danas bi se slavio 73. po redu Dan republike. Umesto toga, danas su od Jugoslavije ostala samo sećanja i podeljena mišljenja. Da je kojim slučajem ostvaren javnosti malo poznat plan Josipa Broza Tita, sudbina Jugoslavije možda bi bila potpuno drugačija…

Mnogi sa setom pričaju o nekadašnjoj velikoj zemlji, u kojoj se, kažu, živelo nekim bezbrižnijim i danas nepojmljivim životom, dok drugi smatraju da je Jugoslavija bila veštačka tvorevina koja je silom održavala nespojive narode na okupu.

 

Neki istoričari smatraju da je Tito želeo još veću, moćniju Jugoslaviju, koja ne bi bila samo regionalna sila, već i svetska. Istoričarka Sabrina Ramet navodi da je SFRJ pod Titom želela da stvori integralnu Jugoslaviju koja bi uključivala pogranična područja oko Jugoslavije: Grčku Makedoniju, Trakiju, Albaniju, Bugarsku, bar jedan deo austrijske Koruška, kao i celu italijansku provinciju Furlanija-Julijska krajina.

Među pristalicama jugoslovenskog iredentizma bili su i monarhisti i republikanci u vreme pre stvaranja Jugoslavije 1918. godine. Sabina Ramet se poziva i na izjavu političara Svetozara Pribćevića da bi Jugoslavija trebalo da se prostire „od Soče do Soluna“.

Možda najčudnije na ovoj mapi deluje to što je kao deo Jugoslavije navedene i Bugarska i Albanija. Ipak, navodi se da je pokret Zveno u Bugarskoj podržavao ideju uključenja Bugarske i Albanije u zajedničku državu Južnih Slovena. Pokret Zveno učestvovao je u državnom udaru u Bugarskoj 1934. godine. Oni su zahtevali savezništvo sa Francuskom i uključivanje Bugarske u Jugoslaviju. Čak je i britanska vlada tokom Drugog svetskog rata podržala ideju stvaranja Velike Jugoslavije, kao odgovor na pristupanje Bugarske Silama osovine.

Posle Drugog svetskog rata, Tito je objavio da Jugoslavija polaže prava na Trst i celu Karintiju, uključujući Austrijsku Korušku. „Oslobodili smo Korušku , ali su međunarodni uslovi bili takvi da smo morali privremeno da je napustimo. Koruška je naša i mi ćemo se boriti za nju“, poručivao je Tito.

Osim toga, pojavila se zanimljiva mapa o tome kako bi SFRJ izgledala da su se Titovi planovi obistinili, i to u dva slučaja:

 

  • Da je maršalova vizija uključivala Albaniju i delove Rumunije i Grčke, uključujući i Solun
  • Da je Bledski sporazum između Tita i Dimitrova uključivao integraciju Bugarske u zajednicu jugoslovenskih zemalja

Autor neobične mape ističe da bi u nekom „paralelnom univerzumu“ komunistička revolucija u Grčkoj barem delimično uspela, čime bi se neki delovi zemlje otcepili i pridružili Jugoslaviji. Isto se odnosi i na Vlašku, bivšu kneževinu a danas istorijsku pokrajinu Rumunije

Da je do takvog, mora se priznati neverovatnog epiloga došlo, Jugoslavija bi se prostirala, kako se u tekstu navodi, od Čelovca do Carigrada.

foto: wikipedia

 

Dijaspora.news Izvor:Vladimir Filipović,Blic.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top