All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Tamo gde su Srbi dobrodošli u Hrvatskoj, traže 10.000 radnika iz inostranstva

Bez obzira na to što je država dala zeleno svetlo za 7.000 stranaca, prema procenama preduzetnika, posla ima za još 16.000 stranaca

U Hrvatskoj je oglašeno 26.000 slobodnih radnih mesta. Listu najtraženijih predvode kuvari, prodavci, čistačice, pomoćni kuvari i kuhinjski radnici, a slede vozači, diplomirani ekonomisti, zidari i medicinske sestre!

Bez obzira na to što je država dala zeleno svetlo za 7.000 stranaca, firme ne smanjuju pritisak za nove kvote, a urgentno je stanje u brodogradnji, mašinogradnji, građevini i prevozu! Prema procenama preduzetnika, posla ima za još 16.000 stranaca!

Hrvatsko udruženje poslodavaca se uz to žali da presporo dobija saglasnosti i za odobrene kvote i traži da se menjaju pravila za strance. Čak i šef sindikata metalaca Vedran Dragičević navodi da se dovodi u pitanje  realizacija 1,5 milijardi evra ugovorenih poslova u brodogradnji.

Procenjuje se da je zadnjih sedam – osam godina otišlo oko 20.000 metalaca koji su našli posao u Italiji, Nemačkoj, Holandiji, Austriji i skandinavskim zemljama. U turizmu kulminacija tek sledi.

Da je problem stariji od dve-tri sezone oslikava priča iz Srednje škole “Ambroz Haračić” u Lošinju. Među 297 učenika, budućih konobara ima tek – troje. Sve troje idu u drugi razred, jesenas se u prvi razred za konobara nije upisao niko! A rekordne sezone se ređaju i problem je sve vidljiviji.

Gostiju će biti više, otvara se i pedesetak novih hotela, ali mnogi su se suočili s odlivom radne snage, pa je i potraga počela ranije. Neki su još pred kraj 2016. godine uz ugovore za stalne sezonce, platu i radni staž za celu godinu, sezoncima isplaćivali i trinaestu platu, regrese, jubilarne nagrade… samo da se vrate i 2017. godine. Turizam stalno zapošljava oko 95.000 ljudi, a potrebno je i oko 30.000 sezonaca.

–Taj broj iz godine u godinu raste za bar pet posto. Samo Istri treba oko 10.000 sezonaca, a čak 6.500 mora da dođe iz drugih delova zemlje. Iako poslodavci krive sve druge, zaboravlja se da su problemu i sami kumovali. Radno sposobne slali su uz stimulativne otpremnine na berzu. Ulaskom u EU ljudi mogu da biraju – kaže Marina Cvitić iz sindikata SIKD.

Prema njenim rečima, hotelijeri shvataju da radnike moraju bolje da plate.

– Danas grade hotele za smeštaj radnika, daju besplatno smeštaj i hranu. Pregovaramo u mnogim kompanijama i izgleda da će biti povećanja plata. Ne porastu li bar 5 posto, biće problema. Već je prošle godine bilo kritično, zakon se kršio i radnici su padali od umora… – zaključuje Marina Cvitić.

(Dijaspora.news/vecernji.hr)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top