All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

TAMNA STRANA RADA NA KRUZERIMA: Želeli smo da im kroz žicu dodamo HRANU, a zamalo da smo dobili OTKAZ!

Marija Tkalčić rodom iz Siska, radila je na najvećem svetskom kruzeru koji plovi pod zastavom „Royal Carribean-a“ pet meseci.

Marija je za Punkufer ispričala kako je raditi na brodu na koji stane 8.500 ljudi i i živeti u kabini od 10 kvadrata.

Razgovor za posao na recepciji vodila je putem Skype-a. Radilo se 8,9 sati, ali dvokratno, što nije ostavljalo dovoljno vremena za istraživanje novih mesta na koja brod pristane.

– Bućnula bih se u more, nešto pojela, a onda je već bilo vreme za povratak. Kad god sam mogla, išla sam na ekskurzije koje smo organizovali za goste, jer sam ih kao recepcionerka prodavala.

Tako smo mogli besplatno da se upoznamo s programom i objasnimo gostima šta kupuju. Obišla sam Bahame, Sent Tomas, Jamajku, Sent Martin… – kazala je.

– „Royal Carribean“ ima svoje pristanište, a ona mesta koja su posebno opasna, ograđena su kako gosti sa kruzera ne bi hodali okolo, ali i da drže stanovništvo s druge strane. Sve je lepo u rizortima, ali kad se makneš vidiš siromaštvo, bedu. Tako je na celim Karibima – priča devojka iz Siska.

– Smaragdna plaža u Sent Tomasu važi za jednu od najlepših u svetu. Mene nije toliko očarala. Na Haitiju sam doživela jednu od najgorih scena. Zemljište „Royal Carribean-a“ bilo je ograđeno staklenom stenom.

Gosti i posada su tu jeli, tako i ja, a izvan ograde bilo je dece koja su pokazivala da su gladna. Stavila sam im nešto hrane i pokazali su mi rupu u ogradi kroz koju sam im dodala tanjir. Zbog toga sam mogla da dobijem otkaz – ispričala je, pa nastavila:

– U Falmutu na Jamajci čim izađeš iz ograđenog dela osetiš se ugroženo. Za tobom hodaju dileri marihuane. Stvari na plaži obavezno neko treba da čuva jer uvek neko vreba. Ipak, priroda je prekrasna.

Bila sam na Dans River Fouls, reci koja teče niz kaskade. Tura kreće na plaži i penješ se po stenama do gore oko sat i po.

– Plaže baš i nisu čiste. Kad se 6.000 gostiju s kruzera spusti na peščanu plažu, samo se mulj digne i more od tirkiznoplave postaje smeđe.

Lokalna hrana me je isto razočarala. Sve je isto, hamburgeri, hot dog i marinirana grilovana piletina. I jedan takav obrok još dođe 20 dolara (2.250 dinara).

– Najviše od svih destinacija mi se svideo Sent Martin jer je najevropskiji. Prekrasne kolonijalne građevine, a tamo je i Maho, popularna plaža kraj koje je aerodrom. Baš sam bila s prijateljem na ručku kad smo čuli da će sletati Air France tamo, pa smo požurili to da vidimo.

U Meksiku sam plivala s delfinima, što je bilo predivno iskustvo, ali se više nikada neće ponoviti jer sam, nažalost prekasno, videla dokumentarac kako u Japanu delfine teraju u zaliv gde ih odvajaju od mladunčadi. Deo odvajaju i prodaju za zabavne parkove, a ostatak ubiju.

– U Meksiku smo pristali na ostrvu Kozumel i išli do restorana Abuelo Heraldo. Kad ono, tamo sam videla više Hrvata nego Meksikanaca, svira Oliver Dragojević, hrana je kao domaća i to mi je bio jedan od najboljih ručkova. Riba na žaru i blitva – ispričala je za Punkufer.

„Royal Carribean“ ima dve ture. Istok: Bahami, Sent Tomas, Sent Martin i zapad: Haiti, Jamajka, Meksiko.

Ukrcavanje i iskrcavanje je nedeljom, a najviše gostiju čine Amerikanci, 3.000 do 4.000. ima i Meksikanaca, nešto Kanađana i Evropljana.

Cene krstarenja su od 650 pa do nekoliko hiljada dolara, zavisno od toga koje kabine i pakete gosti uzimaju.

Hrana je uključena, a na brodu su bife, restoran, picerije, kafići, brza hrana, sladoledi, krofne… Deo pića je uključen, a deo se može kupiti u paketima, pa tako neograničeno dnevno piće košta oko 6.630 dinara.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top