All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

TAČI NE ODUSTAJE: Ide protiv NATO i SAD u želji da formira Vojsku Kosova

Predstavnici Srba u kosovskom parlamentu koristitiće sva politička sredstva kako bi se suprotstavili formiranju vojske Kosova

Kosovski predsednik Hašim Tači je podršku za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova zatražio i od ambasadora zemalja Kvinte.

Prema pisanju kosovskih medija, Tači je ambasadore obavestio da, uprkos upozorenjima NATO i SAD, Priština neće odustati od formiranja Vojske Kosova, te da će se izmene zakona, koje regulišu to pitanje, uskoro naći na dnevnom redu parlamenta.

 

 Tači je, kako se navodi, zatražio pomoć partnera u ubeđivanju poslanike Srpske liste da glasaju za ustavne promene u vezi sa transformacijom Bezbednosnih snaga Kosova.Pošto tu podršku nije dobio, Tači je rekao da je jedini način da se transformacija sprovede kroz promenu zakona za šta nije potrebna dvotrećinska većina.

Mediji podsećaju da su se pozicione parlamentarne stranke već izjasnile da će podržati vladin predlog za izmenu zakona o formiranju vojske Kosova.

Među njima je i radikalni pokret Samoopredeljenje, a jedan od njegovih zvaničnika Redžep Seljimi je rekao da su oni nepokolebljivi u podršci ustavnim promenama kada je reč o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga još 2014. godine.

Šef parlamentarne grupe Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj je rekao da ta stranka podržava stvaranje oružanih snaga Kosova.

Upitan da komentariše zabrinutost Ambasade SAD i NATO tim povodom, Lekaj kaže da su “interesi zemlje na prvom mestu”.

– Mi treba da vodimo računa o interesima zemlje, bez kršenja prijateljstva sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskm unijom, ali da je interes građana Kosova i kosovske države na prvom mestu – rekao je Lekaj.

S druge strane, međitim, predsednik Srpske liste Slavko Simić je rekao da će predstavnici Srba u kosovskom parlamentu koristiti sva politička sredstva kako bi suprotstavili formiranju vojske Kosova.

Ministar inostranih poslova Norveške Borge Brende apelovao je na kosovske vlasti da se uzdrže od transformacije kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku bez ustavnih promena i političkog procesa, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Norveške ambasade u Beogradu.

(Dijaspora.news/Tanjug)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top