All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

SVI BI DA IDU U NEMAČKU, ALI DA LI SE TAMO UOPŠTE ISPLATI ŽIVETI I RADITI? Pogledajte kolike su PLATE, a koliko je potrebno da se PREŽIVI (VIDEO)

U proseku 32.000 ljudi godišnje ode iz Srbije u potrazi za „boljim životom“, a od toga tradicionalno najviše ode u Nemačku. Međutim, dok većina veruje da je Nemačka „obećani raj“, postoji ipak nekoliko stvari koje budući gastarbajteri treba da znaju pre nego se odluče za selidbu.

Kakv će vam život u tuđini biti, zavisi naravno od onoga za koji posao ste kvalifikovani. Evo nekoliko primera kako i koliko se zarađuje u Nemačkoj. Građevinski inženjeri mesečno zarađuju oko 3.000 evra bruto, odnosno 2.000 neto, a arhitekte su u rangu građevinskih inženjera, lekari i matematičari zarađuju 600 evra više mesečno, dok informatičari zarađuju oko 2.300 evra neto. Konobari, kuvari i frizeri mesečno zarađuju 1.000 evra plus napojnice.

Automehaničari, električari i modeli zarađuju oko 1.300 evra, a negovatelji sa iskustvom zarađuju 1.600 evra neto, javlja Dojče vele. Međutim, za stan i režije od plate svakog meseca, zavisno o mestu stanovanja, treba izdvojiti najmanje 600 evra. Za hranu se u proseku izdvaja 280 evra po osobi, dok mesečna karta za javni prevoz stoji najmanje 50 do 100 evra mesečno. Medicinski tehničar Milan Milivojević radi kao medicinski tehničar u Nemačkoj i trenutno je zaposlen kao negovatelj u jednom staračkom domu. Bolje živi u Nemačkoj s jednom, nego u Srbiji s tri plate.

– U Srbiji sam s višom medicinskom školom radio kao rendgen tehničar u bolnici, poslepodne sam odrađivao drugi posao u kafiću. Supruga je takođe bila zaposlena. Praktično smo imali tri plate i s te tri plate smo bili negde na nuli. Ovde ćemo s jednom platom moći normalno da živimo, a moći ćemo da priuštimo i odmor, o čemu smo dosad samo sanjali – kazao je Milivojević.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top