All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

Švedska lider po pitanju očeva na roditeljskom dopustu, a kakva je situacija u BIH?

U cijeloj BiH u jednoj godini roditeljski dopust koristilo je 50 očeva.
Panel-diskusija “Očinstvo, njegovateljstvo i očinski dopust: Kritični koraci ka postizanju rodne ravnopravnosti u BiH” održana je juče u Banjaluci u Domu omladine.

Švedski ambasador u BiH Anders Hagelberg rekao je da je važno posvetiti pažnju i oblasti rodne ravnopravnosti, te da je Švedska uvela novi zakon u vezi sa ovim pitanjem sedamdesetih godina prošlog vijeka.

“Do sada se u Švedskoj dogodilo mnogo toga pozitivnog i znatno se promijenio način razmišljanja u društvu o ulozi očeva. Blizak odnos očeva sa djecom stvara mnogo bolju atmosferu u društvu, što je dobro i za ekonomsku situaciju u jednoj zemlji”, rekao je ambasador Anders Hagelberg.

Hagelberg je rekao da je na ovom događaju upriličena i izložba “BH tate” na kojoj je predstavljeno 15 očeva koji su zagovornici nove ideje – da se očevi više angažuju u staranju oko djece.

Sumka Bučan iz organizacije Care International rekla je da statistike pokazuju da manje od polovine ukupnog broja očeva u BiH uzima porodiljski dopust, te da je situacija povoljnija u Republici Srpskoj, gdje su bolje regulisane naknade za dopust.

“U cijeloj BiH, u jednoj godini, možemo reći da je porodiljski dopust koristilo do 50 očeva”, rekla je ona.

Aleksandar Žolja, jedan od korisnika očinskog dopusta iz Banjaluke rekao je da je korištenje očinskog dopusta privilegija malog broja ljudi.

“Kada pogledamo današnji sistem, u kojem roditelji moraju da rade jedan, dva ili tri posla i gdje nema jasno određenih uloga, odsustvo je zaista privilegija. Mene je ovaj dopust dodatno zbližio sa mojom kćerkom, a mnoge kockice su se morale složiti da bi se to desilo”, rekao je Žolja.

Direktor Instituta “Perpetuum mobile” Ilija Trninić istakao je da ovaj institut već tri godine promoviše angažman očeva, u smislu postizanja ravnopravnosti u porodici i društvu, kroz kampanju pod nazivom “Super tata”.

“Kroz kampanju želimo da imamo tate koje će biti uzor jer, bojim se, da u ovom društvu godinama imamo problem sa uzorom mladima, pogotovo djeci u procesima odrastanja i vaspitanja”, istakao je Trninić.

Jasmina Davidović, Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske rekla je da su 2016. godine očinski dopust u Srpskoj koristila 22 oca, a u prošloj godini 31 otac, što ukazuje na trend povećanja i češću praksu da očevi umjesto majki idu na porodiljsko odsustvo.

Panel-diskusiju u Domu omladine organizovala je Ambasada Švedske u BiH, u partnerstvu sa organizacijom Care International, Institutom za razvoj mladih i zajednice “Perpetuum mobile”, Fondacijom “Infohaus” i Švedskim institutom.

ŠVEDSKA LIDER

Napomenimo da očevi u Švedskoj koriste roditeljski dopust, koji im je zakonom dozvoljen, više nego ikada ranije u istoriji ove skandinavske zemlje.

Agencija za socijalno osiguranje Švedske nedavno je rekla da je u zemlji tokom prethodnih deset godina konstantno rastao broj muškaraca koji su koristili porodiljni odnosno roditeljski dopust.

Inače, od roditelja u Švedskoj se očekuje da raspodijele porodiljni dopust u najvećoj mogućoj mjeri, dok svaki od roditelja mora iskoristiti najmanje 90 dana od porodiljnog dopusta.

Švedska je bila prva država u svijetu koja je zamijenila porodiljno odsustvo sa roditeljskim odsustvom. S druge strane, u Bosni i Hercegovini manje od 0,5 posto očeva odlučuje da koristi roditeljski dopust.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top