All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

39. GODIŠNJICA KATASTROFALNOG ZEMLJOTRESA U CRNOJ GORI

Na današnji dan, prije 39 godina, Crnu Goru je pogodio katastrofalni zemljotres. U tom zemljotresu u kojem je poginula 101 osoba, dok je više od hiljadu povrijeđeno. Oko 100.000 ljudi je ostalo bez krova nad glavom.

Zemljotres, koji se dogodio 15. aprila 1979. godine u 7:19 časova, je imao jačinu od sedam stepeni Rihterove skale, odnosno devet stepeni Merkalijeve.

Potres tla trajao je deset sekundi i uglavnom se osjetio duž crnogorske i albanske obale, teško oštetivši stare gradove Kotor, Budvu, Herceg Novi, Bar i Ulcinj.

Posebno su stradali kulturno-istorijski spomenici (manastiri, crkve, muzeji, arhivi), koji su koncentrisani uglavnom u najugroženijem primorskom pojasu. Velike štete su bile na putnoj mreži. Potres je oštetio oko 350 kilometara magistralnih i 200 kilometara regionalnih puteva. Jedna od specifičnih manifestacija oštećenja tla izazvana zemljotresom bile su pojave likvifakcije (tečenja tla), klizišta i odroni.

Prema izvještaju UNESCO iz 1984. ukupno 1.487 objekata je oštećeno, od kojih su skoro polovina domaćinstva, dok je broj oštećenih spomenika kulture bio veći od 1.000.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top