All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Sve što treba da znate o upisu dece u prvi razred

Upis deteta u školu koje do početka godine ima od 6,5 do 7,5 godina, obaveza je svakog roditelja ili staratelja. Da li znate koja dokumenta su vam za to potrebna, koje lekarske preglede dete treba da obavi…

Redovan upis u prvi razred osnovne škole počinje 1. aprila i traje do 31. maja 2017. godine.

Potrebna dokumenta

– Izvod iz matične knjige rođenih

– Uverenje o završenom pripremnom prdškolskom programu, koje izdaje vrtić koji je dete pohađalo

– Potvrda o obavljenom lekarskom pregledu

– Uverenje o prebivalištu deteta

Kako izgleda sistematski pregled

Deo pripreme za upis u osnovnu školu predstavlja i sistematski pregled, koji je obavezan za svako dete. Cilj sistematskog pregleda jeste procena zdravstvenog stanja deteta i njegova zrelost za upis u prvi razred osnovne škole, piše na sajtu “Osnovne škole edukacija”.

Sistematski pregled dece pred upis u osnovnu školu se sastoji od pregleda:
– Otorinolaringologa
– Oftalmologa
– Lekara fizijatra
– Logopeda
– Stomatologa
– Laboratorijske analize krvi i urina
– Provera vakcinalnog statusa i vakcinacija

Prevremeni upis

Ove godine u prvi razred kreću deca koja su rođena od 1. 3. 2010. do 28. 2. 2011. Postoji mogućnost da se upiše i dete je (1. septembra) staro od šest do šest i po godina (deca rođena od 01.03.2011. do 31.08.2011). Prevremeni upis je specifičan, dete mora da prođe kroz detaljniju proveru spremnosti. Na osnovu mišljenja psihologa škola može da preporuči: upis deteta u prvi razred ili odlaganje polaska u školu za godinu dana, uz nastavak pohađanja pripremnog predškolskog programa.

Sistematski pregled počinje kod izabranog pedijatra, od kog se dobijaju uputi za laboratorijske analize, kao i uputi za preglede kod specijalista. U zavisnosti od doma zdravalja, pregledi specijalista se zakazuju, odnosno ne.

U laboratorijske analize spadaju analiza krvne slike i uzorka urina. Krv se vadi iz prsta, a uzorak prvog jutarnjeg urina se donosi od kuće. Analize pregleda nadležni lekar.

Na sistematski pregled potrebno je poneti i vakcinalni karton koji se dobija u nadležnoj zdravstvenoj ustanovi na prvoj vakcinaciji, a koja predstavlja zvaničan medicinski dokument.

Nakon dobijenih rezultata svih lekara specijalista, završni deo sistematskog pregleda se odvija kod izabranog pedijatra, nakon čega dete dobija vakcinu.

Vakcinisanje pred upis u osnovnu školu se sastoji od tri vakcine. One se mogu primiti istog dana, ukoliko je moguće da vakcina protiv dečje paralize bude oralna vakcina – vakcina koja se pije. Ukoliko je i vakcina protiv dečje paralize inaktivisana, onda je potrebno razdvojiti vakcine jer se sve tri daju u nadlakticu. Nakon primanja dve vakcine, potrebno je sačekati minimum dve nedelje na dobijanje još jedne vakcine.

Nakon završenog sistematskog pregleda, pedijatar daje potvrdu koja se prilaže zajedno sa ostalim dokumentima, prilikom upisa u osnovnu školu.

Odlazak kod psihologa ili pedagoga

Psiholog ili pedagog su prve osobe sa kojima roditelj i dete zvanično razgovaraju. Važno je znati da je to situacija prilagođena detetu, u kojoj će dete pokazati svoju kreativnost, snalažljivost u svakodnevnim situacijama, ono što zna i ume, i da to nije od presudnog značaja ua njegov dalji uspeh u učenju.

Namera psihologa ili pedagoga je da kroz razgovor blagovremeno procene eventualne potrebe deteta za dodatnom podrškom, otkriju njegove jake strane i podrže rad učitelja koji će biti najbolji za svako dete i odeljenje, piše u brošuri “Škola za početnike”, koju su sastavile članica Kluba roditelja i nastavnika Beograda u okviru projekta “Partnerski za obrazovanje“.

Pedagog ili psiholog korsiti nekoliko testova kojima se ispituju intelektualna, emocionalna i socijalna zrelost deteta.

Ispituju se sledeće sposobnosti i veštine:

– grafomotorika (zrelost motorike šake)

– matematičke sposobnosti (poznavanje brojeva i brojne količine, postavljaju se pitanja kolik dete ima godina, koliko će imati sledeće godine)

– ispituju se jezičke sposobnosti

– postavljaju se pitanja snalažljivosti (šta radimo kad pada kiša, kako znamo koje je godišnje doba…)

Najvažnije je da roditelj razgovara sa detetom o testiranju kao o nečemu što dete već ima u iskustvu, što je slično onome u vrtiću, gde se nešto crta, piše, broji, i da niko u porodici ne pokazuje znake strepnje i  uznemirenosti.

To nije test inteligencije i znanja, ne postoje odgovori koje deca treba da nauče kako bi imali bolji rezultat. Imajte poverenje u vaše vaspitanje i rad vrtića koje je dete pohađalo.

Deca starija od sedam godina…

Upisuju se i deca starija od sedam godina života koja zbog bolesti ili nekih drugih opravdanih razloga nisu upisana u prvi razred.

Kako odabrati školu

Roditel/staratelj bira školu koju će dete pohađati. Škola je u obavezi da upiše svako dete koje ima prebivalište na području škole, a druga deca biće primljena ukoliko roditelji podnesu zahtev do 1. februara tekuće godine, a škola ima uslove i odobri upis.

Pitanja koja roditelji/staratelji najčešće postavljaju:

– U koje vreme učenici prvih razreda idu na nastavu? Da li postoje smene i kako se menjaju?

– Da i u školi postoji produženi boravak i koje je radno vreme boravka?

– Koliko odeljenja prvih razreda će biti?

– Koji strani jezici se uče u školi?

– Na koji način se brine o bezbednosti učenika?

– Da li škola organizuje nabavku udžbenika i koja je procedura?

– Da li su planirani izleti i rekreativan nastava? Za koji mesec i gde se ide?

– Koji su izborni predmeti?

– Koje sekcije posotoje u školi?

– Da li u odeljenju ima učenika koji se školuju prema individualizovanom programu, bilo da se radi o smetnji u razvoju, detetu koje je siromašno ili detetu koje ima izvan prosečne sposobnosti?

Ako je škola u blizini mesta stanovanja, zajedno sa detetom posetite školu i pokažite mu sve što je važno za snalaženje, a pre svega ono što vas pita u vezi sa školskim objektom.

Nastojte da predložene aktivnosti rasporedite tokom leta, realizujte ih u opuštenoj atmosferi, bez žurbe i napetosti.

Leto pre odlaska u školu

Nakon upisa u školu budući prvaci treba i dalje da se igraju i zavaljaju. U ovom periodu je dobro da se kroz igre i različite aktivnosti deca veoma jednostavno pripreme za polazak u školu. Radite na formiranju radnih navika kroz igru i crtanje. Podstičite samostalnost, naučite dete da se samo oblači i svlači, vezuje pertle, obuče jaknu, vodi računa o svojim stvarima i okolini.

Razvijajte pozirivan stav prema školi. Nikada ne koristite školu kao pretnju, jer ćete tako stvoriti otpor kod deteta. O školi pričajte kao o mestu gde će dete steći nove drugare, gde će naučiti mnoge zanimljive stvari, ali i da polazak u školu ne znači da dete treba da se odrekne igračaka i igre.

Sa detetom odaberite školski pribor i sveske. Zajedno uredite mesto gde će dete učiti, stavite omote i nalepnice na knjige i sveske (ukoliko ste sve to kupili ranije), zajedno prelistajte udžbenike kako biste se upoznali sa gradivom.

(Dijaspora.news/mondo.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top