All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Svaki Crnogorac duguje 1.800 evra, ali ipak nisu šampioni, ove komšije su DUŽNE DO GUŠE

Ukupna kreditna zaduženost crnogorskih građana iznosila je na kraju novembra prošle godine 1,12 milijardi evra, saopšteno je Dnevnim novinama u Centralnoj banci.

– Podaci centralne monetarne ustanove ukazuju na to da svaki građanin Crne Gore u proseku bankama duguje 1.800 evra, što je više od tri plate ili trećina godišnje zarade – navodi list.

Crnogorski građani su za aktivne kredite bankama na kraju prošlog novembra dugovali 1,094 milijarde evra, što je za 12,3 odsto više nego u istom periodu 2016.

Foto: Wikipedia/Nije bitno…

Njihova dugovanja po osnovu kreditnih kartica iznosila su 17,78 miliona evra, što je za 18,2 procenta manje nego na kraju novembra 2016, dok je zaduženost po osnovu dozvoljenih minusa po tekućim računima povećana za 6,3 posto, dodaje se u tekstu.

Koliko Srbi duguju?

Građani Srbije su realno najmanje zaduženi po kreditima u regionu sa iznosom duga po stanovniku od 936 evra.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Prema podacima Udruženja banaka Srbije, ako se uporedi prosečna zaduženost stanovnika Srbije u odnosu na prosečnu neto zaradu, svaki žitelj naše zemlje duguje u proseku dve i po neto plate, dok, primera radi, stanovnik Hrvatske duguje 4,8 prosečnih neto zarada.

A druge komšije?

U Hrvatskoj ukupni krediti stanovništvu iznose 15,7 milijardi evra, tako da je po glavi stanovnika dug 3.735 evra, a neto plata građana te zemlje je prosečno 780 evra.

Makedonske banke imaju kod građana plasmane u vrednosti 2,2 milijarde evra, što je 1.083 evra po glavi stanovnika. To znači da Makedonci, sa prosečnom neto platom od 362 evra duguju tri plate po kreditnoj partiji.

Foto: Profimedia

U regionu centralne i jugoistočne Evrope najveću zaduženost po stanovniku ima Slovačka, sa iznosom od 5.416 evra po stanovniku, što znači da svaki Slovak duguje po kreditu osam prosečnih zarada.

 

(dijaspora.news/Telegraf.rs/Tanjug)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top