All for Joomla All for Webmasters
Srbija

SVAKA ČAST! NA OVO TREBA DA SE PONOSIMO: U ovome su Srbi NAJBOLJI U EVROPI

Neprofitna međunarodna organizacija „Project Implicit“, koja se u saradnji sa čuvenim univerzitetom Harvard bavi ispitivanjem društvenih pojava, sprovela je ogromno istraživanje nivoa rasizma u Evropi, sa čak 288.076 belih Evropljana koji su učestvovali u anketi.

Istraživanje je sprovedeno od 2002-2015. godine, a rezultatima se ponajviše mogu pohvaliti Island i Srbija.

Učesnici u istraživanju radili su takozvani test implicitne asocijacije (IAT), koji meri implicitne rasne stavove, kako se navodi u istraživanju.

Usled veoma složenog dizajna samog testa ispitanicima je veoma teško da namerno daju određene odgovore koji bi uticali na konačan rezultat.

Mnogi od ispitanika, čak i oni koji za sebe odgovorno tvrde da imaju snažna antirasistička uverenja, na testu su ostvarili rezultat koji imlicira suprotno.

– Test je pokazao da ljudi sporije povezuju reč crno sa rečima poput dobar ili lepo, dok se brže povezuje sa terminima poput loše i zlo – navodi se u izveštaju.

 

Rezultati su jednostavni: što je neka država bliža nuli, to je stepen rasizma niži. A u toj kategoriji samo je Island sa skorom 0.37 ispred Srbije, koja ima 0.298.

Na mapi su države obeležene različitim bojama: plava i siva asociraju na nizak nivo rasizma, dok crvena označava države u kojima je rasna netrpeljivost izraženija od drugih.

Po ovom istraživanju, rasizam je izražen u Italiji, Portugalu, Litvaniji, Bugarskoj, Slovačkoj, Ukrajini i Češkoj.

Ističe se da ovaj test ne omogućava tačno predviđanje ponašanja ljudi, ali da njegovi „ukupni rezultati stvaraju šablon prema kojem se mogu donositi određeni zaključci“.

„Implicitni stavovi i nesvese asocijacije“, koje IAT istražuje, odražavaju automatske asocijacije našeg uma, kao i njihovo razvijanje tokom godina društvenih interakcija.

– Iako mi, kao individue, možda nemamo rasistička uverenja, ideje koje povezujemo sa pojmom rase mogu biti proizvod kulture koja opisuje ljude različite boje kože na manje ili više pozitivan način – navodi se u izveštaju.

U istraživanju se navodi i da je većina ispitanika deo mlađe, kosmopolitske populacije koja govori engleski jezik i dobro se snalazi na internetu.

(Dijaspora.news/blic.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top