All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

SUDBINA OVE BAKE RASPLAKALA JE REGION: Ima čak 6 dece i niko od njih ne želi da je prihvati! Slepu i nemoćnu je OSTAVILI U BOLNICI

Ovaj slučaj ne ostavlja nikog ravnodušnim, ali mi smo i u obavezi da zaštitimo koliko možemo privatnost svih koji se kod nas leče ili na drugi način ostvaruju zdravstvenu zaštitu, kaže Beba Kanački, portparolka Zdravstvenog centra Vranje

Gotovo neverovatno zvuči da ni posle pisanja Kurira i opšte osude i zgražavanja javnosti nijednom od šestoro dece osamdesetsedmogodišnje bake iz planinskog sela Prvonek nije palo na pamet da se ipak javi i dođe po svoju staru, slepu i nemoćnu majku.

Cela Srbija prati sudbinu ove žene iz sela u blizini Vranjske Banje, koju niko od šestoro dece ne želi da prihvati nakon bolničkog lečenja. Baka se i dalje nalazi na internom odeljenju Opšte bolnice u Vranju. U utorak će, prema rečima nadležnih, biti prebačena u Prihvatilište za stara i odrasla lica u tom gradu, a nakon završetka procedure u Dom za stare u Surdulici. Starica je u teškom stanju, slepa i nepokretna, sa dekubitisom po telu, zbog čega su je potrebne tuđa nega i pomoć.

Majka šestoro dece je na interno odeljenje Opšte bolnice u Vranju primljena 18. oktobra zbog problema s povišenim krvnim pritiskom. Kada je došlo vreme da izađe iz bolnice, niko od njene dece se nije pojavio i pored poziva koji su im upućeni.

Beba Kanački, portparolka Zdravstvenog centra Vranje, kaže da je baka pod nadzorom osoblja internog odeljenja.

– Ovaj slučaj ne ostavlja nikog ravnodušnim, ali mi smo i u obavezi da zaštitimo koliko možemo privatnost svih koji se kod nas leče ili na drugi način ostvaruju zdravstvenu zaštitu – kaže Kanački.

– Svi mi imamo obavezu da, dok radimo svoje posao, zadržimo profesionalizam, da poštujemo važeće zakone, kako pisane, tako i one nepisane koji se tiču ljudskosti, poštovanja integriteta i zaštite onih kojima je zaštita potrebna.

Centar za socijalni rad je kontaktirao s decom ostavljene starice i ono što je bitno jeste da niko od njih nije iskazao interesovanje da se neposredno brine o majci, ali su hteli da snose određene troškove smeštaja u odgovarajuću ustanovu.

Nadležni u ZC Vranje napominju da slučaj nije usamljen i da takvi problemi nastaju zbog toga što deca ne žele da se staraju o starim i bolesnim roditeljima, pa se, nažalost, dešava da i poslednje dane takvi pacijenti provedu u bolnici i život završe u bolničkim uslovima.

S druge strane, nadležni zaduženi za socijalna pitanja i lokalnu upravu tvrde da Grad neće dozvoliti da baka nad čijom se sudbinom sažalila cela Srbija završi na ulici.

– Najteže je što je baka neutešna, stalno plače, svesna situacije u kojoj se nalazi. Deca se jednostavno ne pojavljuju – kaže dobro obavešten izvor Kurira.

(dijaspora.news/Kurir.rs/Tarjana Stamenković Foto: Profimedia)

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: SUDBINA OVE BAKE RASPLAKALA JE REGION: Od šestoro djece niko ne želi da je prihvati! Slijepu i nemoćnu je OSTAVILI U BOLNICI - Penzioneri - Crna Gora

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top