All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Stravične scene u Domu za stare: Baka pet godina nije videla belog dana jer nema ko da je izvede

Zbog nedovoljnog osoblja, u domu u Viškovu, pojedini teže pokretni korisnici ne traže ustajanje iz kreveta i odlazak u šetnju, pa su po ceo dan u krevetu.

O situaciji u Domu za starije i nemoćne osobe u Osijeku  najbolje govori to što u trećoj smeni, na 180 smeštenih u stacionaru i još 164 ostala korisnika, rade jedna jedna medicinska sestra i dve negovateljice . Zbog nedovoljnog osoblja, u domu u Viškovu, pojedini teže pokretni korisnici ne traže ustajanje iz kreveta i odlazak u šetnju, pa su po ceo dan u krevetu.

Tako je i u makarskom domu u kome jedna korisnica, koja je tamo već pet godina, nikada nije izašla napolje. To je otkriveno tokom nenajavljenog obilaska tri doma, od kojih je Viškovo privatni, a druga dva županijska. Zatečenu situaciju u svom izveštaju za 2017. godinu opisala je zaštitnica Lora Vidović.

Dok osječki dom podstiče teže pokretne starije osobe na ustajanje iz kreveta i izlazak iz soba, u makarskom, zbog nedostatka organizovanih aktivnosti, osobe obolele od demencije vreme provode sedeći u boravku, u sobi ili hodajući po hodniku zaključanog dela, na kojem je samo jedna negovateljica.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

Ovo sve nepovoljno utiče na kvalitet života korisnika, upozorava zaštitnica. U svom godišnjem izveštaju daje 231 preporuku za probleme kršenja ljudskih prava, piše vecernji.hr.

– Depopulacija je povezana s nedostatkom dostupnih javnih usluga pa je potrebno što pre osmisliti mere koje odgovaraju potrebama građana. Nažalost, u javnom prostoru često se čuju izjave o neodrživosti trenutne situacije, ali za sada nisu propraćene odgovarajućim i konkretnim javnim politikama koje bi stanje izmenile nabolje – navodi L. Vidović.

Navela je primer iz Žumberka, odakle malobrojni stanovnici imaju 47 kilometara do karlovačke bolnice, a HZZO im ne priznaje putne troškove jer je granica za to 50 kilometara!

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top