All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Strašna smrt beskućnika je mogla biti IZBEGNUTA

Da je novosadsko tužilaštvo radilo svoj posao, smrt beskućnika Dragutina Todorčevića (64), kojeg je zapalio dečak (12), mogla je biti izbegnuta!

Dragutin Todorčević umro je u teškim mukama

Foto: N. Mihajlović / RAS SrbijaDragutin Todorčević umro je u teškim mukama

Naime, kako “Blic“ saznaje, na osnovu izveštaja Centra za socijalni rad koji je imao ozbiljne zamerke na ponašanje roditelja, novosadska policija je početkom leta podnela krivičnu prijavu protiv roditelja zbog zanemarivanja dece, međutim, osnovno tužilaštvo na osnovu nje nije postupalo.

Tako se došlo do toga da se isti dečak (12) 14. decembra nađe na ulici u četiri sata posle ponoći sa dva drugara, od po 13 godina, i iz čiste obesti zapali novine i baci ih na Todorčevića, koji je izgoreo i umro u teškim mukama.

Kako nam je rečeno u novosadskom Centru za socijalni rad, sa detetom je juče razgovarano u toj ustanovi u pratnji majke, koja je nakon incidenta doživela infarkt i završila u bolnici. Ocu još od incidenta niko ne može ući u trag.

Kako je za “Blic” izjavila direktorka Centra Dobrila Čačija, nadležni su morali sačekati da majka izađe iz bolnice kako bi obavili razgovor sa maloletnikom.

– Centar je ranije obavio savetodavni rad u saradnji sa drugim institucijama sistema, pružene su sve usluge u cilju jačanja porodice, obavljen je razgovor i sa porodičnim saradnikom i pokrenuli smo inicijativu i dali mišljenje policiji da podnese krivičnu prijavu protiv roditelja za zanemarivanje dece. Nažalost, te i mnoge druge mere koje je preduzeo Centar nisu bile dovoljne da spreče incident – izjavila je Čačija.

U Osnovnom javnom tužilaštvu rečeno je za “Blic” da su primili izveštaj Centra, zatražen nakon smrti Todorčevića, koji je veoma obiman zato što je reč o jako delikatnom slučaju.

– Budući da se sve radi po hitnom postupku, nadležni će u najkraćem mogućem roku proučiti materijal koji je stigao iz Centra. Ukoliko iz tog dokumenta saznamo da postoji opravdana sumnja o zanemarivanju deteta, možemo podneti optužni predlog sudu – kažu u tužilaštvu.

Da li će roditelji dečaka, koji je krivično neodgovoran jer ima manje od 14 godina, odgovarati za smrt beskućnika, ostaje da se vidi.

Dečak privremeno u domu

Foto: Robert Getel / RAS Srbija

Dečak S. J. (12) juče je smešten u dom za maloletne delinkvente u Pančevu.

Kako kaže Čačija, u Vojvodini ne postoji ustanova za decu problematičnog ponašanja mlađu od 14 godina pa se čekalo odobrenje Ministarstva rada.

dijaspora.news izvor blic.rs

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top