All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Stranci su po prvi put zavirili u zloglasni zatvor na Balkanu: Zbog prizora koji su zatekli na Golom otoku, sledili su se (VIDEO)

 

Stranci su Goli otok nazvali “napuštenim Alkatrazom u Hrvatskoj”

Da nije samo Goli otok privlačan za znatiželjnike sa Balkana, potvrđuje i poseta dva stranca koji su snimili kratak film bivšeg zatvora i radnog logora.

Na snimku se smenjuju scene unutrašnjosti jednog od najkvavijih mesta na Balkanu, pa može da se vidi kako je objekat potpuno uništen i napušten.

Recke na oštećenim zidovima, staklo razbacano po podu od razlupanih vrata i prozora, urezana slova, zarđala vrata od ćelija, samo su neki od prizora koji su zabeleženi.

Stranci su Goli otok nazvali “napuštenim Alkatrazom u Hrvatskoj”.

U vreme SFR Jugoslavije, Goli otok je bio zatvor, radni logor i mučilište za političke zatvorenike. Kroz logor Goli otok je prošlo ukupno 16.101 zatočenika i zatočenica, a u njemu je izgubilo život 413 ljudi, usled raznih razloga.

Prema svedočenjima preživelih, logoraši su često umirali usled posledica prebijanja i raznih mučenja.

Samo ime već puno govori o izgledu ovog ostrva. Zajedno sa susednim ostrvom Sv. Grgur deo je vapnenačkog masiva koji se proteže paralelno sa Kamenjakom na ostrvu Rab i ostrvom Prvić. Severna obala ostrva je gola i nepristupačna, a dubina mora uz samu obalu je oko 30 m. Južna i jugoistočna obala ostrva je takođe siromašna zelenilom, ali je bogata uvalicama od kojih je najveća uvala Mala Tetina.

Od godine 1949. na Golom otoku i Svetom Grguru se nalazio zatvor za pristalice staljinizma, kao i nacionalista, kao i veliki broj pripradnika demokratskih pokreta i stranaka iz godina neposredno posle komunističe revolucije. Na Golom otoku je bio muški a na Svetom Grguru ženski zatvor.

Na Goli otok ljudi su upućivani bez suđenja, uručenim “rešenjem” sudije za prekršaje. Bilo je omogućeno da na osnovu zakona o prekršajima politička policija može svakog da uhapsi, drži ga koliko hoće i muči kad hoće.

Goli otok je kao zatvor ukinut 1988. godine. Od tada se radi na tome da se pretvori u turističku destinaciju tako što bi se iskoristili prirodni i istorijski potencijali ostrva.

Goli otok se danas posećuje od strane turista i pastira sa otoka Rab, koji ponekad dovezu ovce na ispašu.

Pogledajte video:

https://www.facebook.com/LADbible/videos/3372694142777752/

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top