All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Sto godina prijateljstva: Hvala, Šveđani!

Ove godine obeležava se sto godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Švedske i Srbije. Kroz sva dešavanja koja su obeležila 20. vek, dve zemlje nikad nisu prekidale diplomatske odnose.

  Tradicija dobrih odnosa je tako potvrđena kroz snažnu diplomatsku aktivnost kao i kroz ekonomsku i političku saradnju, saopštila je ambasade Švedske u Srbiji.

Odnosi Švedske i Srbije dobri su i prijateljski i uveren sam da godine odlične saradnje tek predstoje. Raduje me što je prošlogodišnja poseta švedskog premijera Srbiji uzvraćena posetama ministarke za evropske integracije i ministra unutrašnjih poslova republike Srbije koji su boravili u Stokholmu početkom ove godine. To pokazuje da dve zemlje ulaze u drugi vek diplomatskih odnosa odlučne da nastave dobru saradnju i još više učvrste stabilne odnose“, rekao je ambasador Švedske Jan Lundin.

Švedska snažno podržava Srbiju ka članstvu u Evropskoj uniji i od 2001. godine Vlada Švedske je kroz Agenciju za razvojnu pomoć (Sida) Srbiji donirala oko 200 miliona evra. Planirana pomoć Švedske za ovu godinu je 11 miliona evra.

Svake godine sve više srpskih studenata želi da studira neki od skandinavskih jezika, a ta katedra na Filološkom fakultetu u Beogradu ove godine obeležava 40 godina od osnivanja

(Dijaspora.news.mondo)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

To Top