All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Štampan prvi Crnogorsko makedonski rječnik

Promocija knjige “Rječnik makedonsko-crnogorski i crnogorsko-makedonski“ autora Remza Skenderovića biće organizovana u okviru manifestacije “Decembarska umjetnička scena 2016” u četvrtak, 8.decembra, u Kosoj sali Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” u Podgorici.

 O knjizi će govoriti prof. Novica Vujović i autor. Promociju će svojim obraćanjem i prisustvom uveličati Otpravnica poslova Makedonije u Crnoj Gori, g-đa Suhena Kjerimi Baliu.

“Rječnik je namijenjen prije svega široj korisničkoj publici, čiji je osnovni cilj ostvarivanje komunikacijske funkcije, odnosno omogućavanje nesmetane komunikacije među govornicima oba jezika, makedonskog i crnogorskog. Rječnik sadrži više od 30 000 riječi, datih u svom osnovnom obliku i predstavljenih odgovarajućim leksičkim ekvivalentima u oba smjera. Obuhvaćena je leksika svih oblasti života koja je u trenutnoj upotrebi.

Polazeći od potrebe postojanja ovakvih vrsta rječnika, dvojezičnih, kao i potrebe njihove redovne nadogradnje, naročito usled brzog društvenog razvoja i činjenicom da je jezik živa materija, koja prati cjelokupne društvene promjene, objavljivanje ovog rječnika predstavlja značajan doprinos obogaćivanju makedonske i crnogorske leksikografske nauke i osnaživanju  dugogodišnjih makedonsko – crnogorskih veza.” prof. dr Lidija Arizankovska

Naslovnu stranu je oblikovala, kao i za prethodna dva rječnika, univ.dipl.arh.Sandra Hrovat. Predgovor je napisala redovni profesor Filološkog fakulteta u Skoplju, prof.dr Lidija Arizankovska.

Izlaženje rječnika je podržala i izdala Zajednica Crnogoraca u Makedoniji, Krka, d.o.o., Kolpa san d.o.o. i još neke privredne organizacije iz Makedonije.Poseban i značajan doprinos izlaženju ovog rječnika je dalo i Ministarstvo kulture Crne Gore.

Remzo Skenderović je rođen 1949. u Crnoj Gori. Završio je pravni fakultet u Skoplju. Studentske godine je proživio politički i društveno angažovan. Bio je organizator poznatog studentskog seminara u periodu od 1968. do 1969, a kao profesionalni rukovodilac Studentske organizacije Jugoslavije 1972. i 1973. je radio i živio u Beogradu. Godine 1975. se nakon služenja vojnog roka preselio u Sloveniju. Pet godina je radio kao pravnik u PTT Novo mjesto, bio je sedam godina zaposlen u Novolesu kao pomoćnik direktora komercijale, a deset godina je bio i član uprave SIB banke. Od 1976.godine je sudski tumač za srpski, hrvatski, bosanski i makedonski jezik, a posljednjih dvanaest godina se time intenzivno bavi. Tokom proteklih godina piše za slovenačke novine i javno objavljuje svoje misli, komentare i prijedloge o političkim, privrednim i socijalnim problemima. Jedan je od osnivača poznatog civilnog društva SRP. Autor je oko sto osamdeset publicističkih zapisa, pet knjiga: Klic, Upiranja, Svit, Biti sodni tolmač, Zbornika SRP-a, koautor jedne, makedonsko-slovenačkog i slovenačko-makedonskog rječnika, crnogorsko-slovenačkog i slovenačko-crnogorskog rječnika, a sada i pomenutog trećeg rječnika.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top