All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Šta se krije iza zidina CRNOGORSKOG PENTAGONA? Grdosija kod Kotora je dom članova škaljarskog klana (FOTO)

U stambenom kompleksu iznad Škaljara u Crnoj Gori, poznatog pod nazivom “Pentagon”, u kome živi više osoba koje pripadaju kriminalnom tzv. “škaljarskom klanu”, crnogorska policija u akciji “Boka” pretresla je nekoliko stanova članova ove kriminalne grupe.

Pentagon je dospeo u centar pažnje kada je Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore (UZK) neposredno nakon što je na njeno čelo došla direktorka Anastazija Miranović, dala saglasnost za izgradnju ogromnog stambeno-poslovog kompleksa iznad Škaljara u Kotoru.

Investitor ovog betonskog objekta, za koji stručnjaci smatraju da je primer devastacije prostora, kompanija “Premia” iz Kotora, obratila se Opštini Kotor krajem oktobra 2014. godine, sa zahtevima za izdavanje građevinskih dozvola za tri od ukupno pet lamela Pentagona, pišu podgoričke “Vijesti”.

Deo dokumentacije priložene uz svaki od tih zahteva bila je i “Saglasnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara”, iako projekat koji je urađen za te objekte u mnogo čemu nije odgovarao ranije izdatim urbanističko-tehničkim uslovima, posebno sa aspekta tražene usklađenosti novih objekata sa “tradicionalnom arhitekturom podneblja” Kotora.

Miranović je na mesto direktorke UZK došla u leto 2014. Ona se danas deklarativno zalaže za poštovanje Akcionog plana koje je Ministarstvo kulture donelo krajem februara kako bi se sprečilo brisanje Kotora sa liste UNESCO-a, a koji pored ostaloga, predviđa i moratorijum na svaku dalju izgradnju na području kotorske opštine.

Miranovićka je 2014, kada je UZK dala saglasnost na Pentagon, a na vlasti u toj opštini je bio DPS, prisustvovala zasedanju Komiteta za svetsku baštinu UNESCO-a u Dohi, gde je to telo Crnoj Gori izdalo “preporuku za kontrolisanu gradnju” na području Kotora.

Foto: Wikipedia/Ggia

To je bio jedan stepen manje od “poslednjeg upozorenja pred isključenje”. UNESCO-ov Komitet za svetsku baštinu u nizu dokumenata još od 2003. upozorava na negativne posledice prekomerne urbanizacije Kotora.

Sam Pentagon može da se uporedi sa zdanjem Zemunskog klana u Šilerovoj ulici, u Zemunu.

Vođe zemunskog klana Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum uložili u zdanje u Šilerovoj veliku svotu novca, a u njoj su se nalazile veoma skupocene i luksuzne stvari. Procenjivalo se da je u igradnju vile uloženo najmanje osam miliona evra, mada ova informacija nikada nije potvrđena.

AKCIJA BOKA

Pretresen je stan Igora Dedovića, njegove majke Vojke, njegovog tasta Gracije Petrovića, zatim stan Dalibora Tomovića zvanog “Daba” i stan Aleksandre Đurić, žene pokojnog Dalibora Đurića, kako prenose Vijesti.

I tokom vikenda podgorička policija kontrolisala je bezbednosno interesantne osobe i objekte u kojima oni borave, pa je tako pretresla stan i druge prostorije koje koristi Dragan Ilić (35).

Tokom pretresa pronađena je veća količina municije različitog kalibra, okviri od pojedinog oružja i određena količina eksploziva.

Foto-ilustracija: e-stock.us/Petar Jovanović

ŠKALJARSKI KLAN

Škaljarci su na velika vrata ušli tiho, nenadano, niotkud i postali noćna mora domaće, regionalne i svetske policije. Pomenuti klan važi za jedan od najbrutalnijih trenutno.

Likvidacije izvršavaju isključivo automatskom puškom sa velikim brojem ispaljenih metaka, koja je garancija uspeha. Pale automobil i ostavljaju pušku u njemu – to je potpis škaljarskog klana.

Sumnja se da upravo škaljarski klan stoji iza ubistva Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, jednog od vođa navijača Partizana, koje se dogodilo u oktobru prošle godine. Način izvršenja likvidacije podseća na njihov.

Foto: Uprava policije Crne Gore

Smatra se da su nastali kao produkt državnih službi, pripisuje im se više od 20 nikad razrešenih ubistava iz devedesetih i veruje se da imaju najbolje veze sa južnoameričkim narko-kartelima.

Nekako logično, imaju veze s ljudima iz sveta biznisa, politike, ali i policije

Nekada je škaljarski zajedno sa Kavačkim klanom, bio jedan mafijaški klan.

Foto: Uprava policije Crne Gore

Rat dva najjača kriminalna crnogorska klana, “kavačkog” i “škaljarskog”, u prethodne skoro tri godine odneo je 24 života. Policija proverava da li su još neke likvidacije u Crnoj Gori, ali i u zemljama regiona, posledice sukoba dve kriminalne grupe iz Kotora. Osim u Crnoj Gori, ti klanovi su vršili likvidacije suparnika i u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Zbog sukoba i pretnji u ratu podzemlja, mnogi članovi organizovanih kriminalnih grupa u Baru, Budvi, Kotoru i Podgorici nabavili su blindirane automobile.

Sumnja se da je nestanak 300 kilograma kokaina iz stana pokojnog Radomana u Valensiji 2014. godine izazvao rat i podelu na dva crnogorska kriminalna klana.

(dijaspora.news/vijesti)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top