All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

UBIO PETLA, PA GA ODRALI PO DŽEPU: Zbog “gađanja kokota” muškarac iz Perasta popio krivičnu prijavu, a sad mora da odreši kesu!

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Kotoru naložilo je M.L. iz Perasta da zbog ubistva petla u naredna tri meseca u dobrotvorne svrhe uplati “određeni iznos” novca, nakon čega će, ako osumnjičeni postupi po rešenju, krivična prijava protiv njega biti odbačena.

To se navodi u odgovoru kotorskog ODT-a na zahtev Saveta za građansku kontrolu policije o slučaju ubistva petla 15. maja, tokom manifestacije “gađanje kokota”, kada meštani Perasta obeležavaju pobedu nad Turcima u 17. veku.

Protiv M.L. tada je zbog upotrebe vatrenog oružja i ubistva petla podneta krivična prijava.

“U predmetu je trenutno u toku postupak odloženog krivičnog gonjenja… a osumnjičenom, koji je priznao izvršenje krivičnog dela naloženo je da u dobrotvorne svrhe uplati određeni iznos u roku od tri meseca”, navodi se, pored ostalog, u odgovoru ODT-a Kotor.

 

 

Kazna za M.L. i prva je zbog ubistva petla na tom tradicionalnom događaju, zbog čije prirode su više puta reagovali i zaštitnici životinja. Zbog tradicionalnog gađanja žive mete, preporuku da razmisle i revidiraju sadržaj manifestacije, organizatorima – Mesnoj zajednici Perast, Društvu prijatelja grada Perasta i Opštini Kotor, početkom jula uputili su i iz Saveta za građansku kontrolu rada policije.

“Vreme je da se preispita karakter i sadržaj konkretne tradicionalne manifestacije čije sve aktivnosti i sadržaji moraju biti u skladu sa pozitivnim propisima Crne Gore”, navodi se, pored ostalog, u preporukama Saveta i dodaje da, manifestacija, iako je tradicionalna, “mora da prepozna neupitno poštovanje zakona u vezi sa upotrebom oružja i moralni napredak u vezi sa preispitivanjem i odbacivanjem tradicionalizma kada je reč o tretmanu životinja”.

 

 

Savet je tada pozvao i Vladu i Savet za zaštitu životinja, koji je formiran u okviru Ministarstva poljoprivrede, da podstaknu aktivnosti i napore u pravcu zaštite dobrobiti životinja.

Iz Saveta su tada kazali da, nakon konačne ocene ODT-a u Kotoru, očekuju “da se policija odgovarajuće postavi u domenu njene nadležnosti imajući u vidu činjenicu da je upotreba oružja zabranjena na javnom mestu i da je moglo doći do ugrožavanja bezbednosti građana”.

Savet je ranije Upravi policije preporučio i da ubuduće privremeno ograniči okupljanje u Perastu, pa čak i da ga prekine, ukoliko bude realizovano na isti način kao do sada.

 

 

Dijaspora.news/Kurir.rs/Vijesti.me

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top