All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

ŠTA PUTIN NIKADA NIJE OPROSTIO KLINTONOVOJ: Čekao je 5 godina na OSVETU

Ruski predsednik Vladimir Putin lično se umešao u informatičke napade koji su obeležili izbore u Sjedinjenim Državama, kako bi se osvetio demokratskoj kandidatkinji Hilari Klinton – ocena je dvojice visokih američkih zvaničnika obaveštajne službe, kako objavljuje mreža NBC.

Kako je u sredu prenela američka mreža pozivajući se na dvojicu zvaničnika, ruski predsednik je dao uputstva kako filtrirati i koristiti poruke ukradene demokratama u informatičkim napada, a zvaničnici kažu da u “velikoj meri veruju” tim zaključcima.

 Prošle nedelje je “Vašington post” otkrio je tajni izveštaj u kojem je CIA zaključila da je Rusija intervenisala u izbornu kampanju kako bi pomogla Donaldu Trampu da pobedi, a izabrani predsednik je odbio te tvrdnje.

Kako javlja NBC, razlog za ovako seže čak pet godina unazad: Vladimir Putin nikada nije oprostio Hilari Klinton to što je 2011. godine kao američka državna sekretarka davala javne izjave u kojima je dovodila u pitanje regularnost parlamentarnih izbora u Rusiji, a navodno je i podsticala demonstrante da izađu na ulicu.

Kako prenosi NBC, ovo je bio prvobitni Putinov cilj, ali je, prema tvrdnjama zvaničnika, on kasnije podstaknut i željom da se svetu pokaže slabost američke politike i unese podela među glavne saveznike SAD-a kako bi se ostavio utisak da se Amerika ne može posmatrati kao verodostojni svetski lider.

Američke obaveštajne službe pomno će ispitati imovinu ruskog predsednika radi mogućeg protivnapada, dodaje NBC pozivajući se na američke zvaničnike.

Grupa elektora koji sledeće nedelje treba da ratifikuju rezultate predsedničkih izbora u SAD, zatražila je pre dva dana kompletan izveštaj o optužbama da je Rusija intervenisala kako bi pomogla Donaldu Trampu da pobedi u predsedničkoj trci.

Uz podršku glavnog savetnika poražene demokratske kandidatkinje Hilari Klinton, Džona Podeste, tih 10 elektora – među kojima su skoro svi demokrate – saopštili su da moraju da utvrde koliko su te optužbe osnovane pre nego što se izborni kolegijum sa 538 članova okupi 19. decembra.

Elektori traže izveštaj o svim zaključcima istraga, “jer ta pitanja direktno utiču na suštinske faktore u rasuđivanjima elektora o tome da li je Tramp podoban da bude predsednik SAD”.

Grupa elektora uputila je ovaj poziv nakon što su mediji proteklog vikenda naveli da je CIA zaključila kako Moskva stoji iza hakovanja kompjutera političkih partija i objavljivanja podataka koji su na kraju oštetili Klintonovu u borbi protiv Trampa.

Taj zaključak je Tramp ocenio kao smešan, ali ga visoki članovi Kongresa ozbiljno shvataju i spremni su da pokrenu istragu.

Američki Ustav nalaže da izborni kolegijum na kraju odlučuje o ishodu predsedničkih izbora, a ne glasanja birača, pri čemu svaka američka država ima broj elektora u skladu sa brojem svojih stanovnika.

Na izborima 8. novembra, Hilari Klinton je nadmašila republikanskog protivnika u broju glasova birača za dva procentna poena, ali je Tramp pobedio u više država i osvojio 306 elektora, nasuprot 232 koliko je osvojila njegova protivkandidatkinja, što mu je donelo pobedu, podseća Frans pres.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top