All for Joomla All for Webmasters
Srbija

ŠTA NOSI LAVROV: Šef ruske diplomatije u poseti Srbiji

 Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov boraviće danas u bilateralnoj poseti Srbiji, tokom koje će razgovarati sa najvišim srpskim zvaničnicima, dok će sutra prisustvovati sastanku Saveta ministara Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju. Očekuje se da će Lavrov sa zvaničnicima Srbije razgovarati pre svega o bilateralnim odnosima, ali i razmeniti mišljenje o regionalnim pitanjima i globalnoj situaciji u svetu.

Lavrova će danas po dolasku u Beograd na aerodromu “Nikola Tesla” dočekati prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, a potom će uslediti sastanci sa premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Premijer Vučić izjavio je juče da će sa ruskim ministrom spoljnih poslova razgovarati o političkoj, ekonomskoj i vojno-ekonomskoj saradnji, i da očekuje ozbiljan i otvoren razgovor.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da bi tema razgovora sa Lavrovom trebalo da bude i Petrohemija i plaćanje zaostalih dugovanja.

– Ako bude povoljna cena primarnog benzina u godinama koje su pred nama, pošto Petrohemija danas ima 50 miliona na računu, ne bi trebalo da bude problema – rekao je Vučić.

Nakon razgovora sa Nikolićem i Vučićem, Lavrov i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin položiće vence na groblje Oslobodilaca Beograda, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Lavrov će se popodne u Palati Srbije sastati sa Dačićem posle čega su predviđene izjave za medije dvojice ministara, navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Šef ruske diplomatije će u utorak prisustvovati ministarskom sastanku Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju kojoj Srbija predsedava, na kome će biti predstavnici 12 zemalja, kao i pet ministara spoljnih poslova.

Dačić je uoči posete rekao da je dolazak Lavrova u Beograd od izuzetnog političkog značajaizrazivši očekivanje da će to biti jedan korak dalje u razvoju odnosa dve zemlje.

On je novinarima rekao da između Srbije i Rusije nema otvorenih pitanja, te da Rusija pridaje veliki značaj odnosima sa Srbijom koji su, kaže, veoma dobri, a karakterišu ih visok nivo međusobnog poverenja, prijateljstva i podrške kada je reč o najvažnijim političkim pitanjima na međunarodnoj političkoj sceni.

Ruski ambasdor Aleksandar Čepurin, izjavio je da je poseta Lavrova Srbiji redovna i isplanirana tako da će u središtu biti tri osnovne teme – razmatranje globalne situacije, regionalnih pitanja i bilateralni odnosi, a da je posetu uskladio sa sastankom ministara spoljnih poslova Crnomorske ekonomske inicijative.

Dijaspora.news/Tanjug/Telegraf.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top