All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Srpsko pravoslavlje na egzotičnim destinacijama: Srbi s rajskih ostrva (2)

Beograđanin Sergios (Srđan) Janošević, nije sanjao da će u sedmoj deceniji života postati sveštenik na Sejšelima, u delu sveta gde su zlatne peščane plaže, topla mora, i gde je tokom godine sunčano svih 365 dana.

U ovozemaljskom raju, po mnogima, najlepšem arhipelagu na svetu prema kome je Bog bio izdašan, u zapadnom delu Indijskog okeana, otac Sergios je prvi pravoslavni a srpski sveštenik i u crkveno-organizacionom smislu pripada Aleksandrijskoj (grčkoj) patrijaršiji sa severa Afrike.

O pravoslavlju se donedavno nije znalo gotovo ništa među 80.000 autohtonih stanovnika Sejšela. Pošto je 2008. otišao u penziju nakon 20 godina rada u sejšelskoj avio kompaniji, Janošević se posvetio duhovnom životu.

Krajem iste godine je osnovana Pravoslavna hrišćanska zajednica, od ruskih, ukrajinskih, srpskih, grčkih i kiparskih doseljenika.

Maja 2009. je ozvaničena u Aleksandrijskoj patrijaršiji kao parohija Svetog Dimitrija, a Janoševiću je ponuđeno da bude sveštenik. I biva poslat na Rodos u manastir Tari da se pripremi za sveštenički poziv. Rukopolžen je u Solunu.

Beograđanin Sergios (Srđan) Janošević sa suprugom Vesnom FOTO: Segios Janošević, lična arhiva

“Moja osnovna misija na Sejšelima je da širim pravoslavlje među lokalnim stanovništvom. To je možda i veliki izazov jer smo stigli ovde tek u 21. veku. Bogu hvala, postoji veliko interesovanje za pravoslavlje. Svetu liturgiju služim na engleskom jeziku da bi svi razumeli, sa delovima na grčkom, hor odgovara na crkveno-slovenskom jeziku. Većina parohijana su Rusi, a zatim slede Ukrajinci, Srbi, Grci, Kiprani, Belorusi, Rumuni, Bugari, Moldavci. Zidanu crkvu još nemamo. Za sada nedeljne liturgije služim u maloj kapeli za koju smo, supruga Vesna, ćerka Srđana i ja, odvojili deo porodične kuće. Za velike praznike kada dođu svi vernici, kojih, zasad, ima oko 80, među njima i desetak Srba, iznajmljujemo salu. Naši ljudi, kao i većina stranaca koji dođu ovde da rade, obično su visoko obrazovani i veoma uspešni”, zaključuje otac Segios, koji je potpisniku ovih redova svojevremreno ispričaoi svoju životnu ispovest.

Većina Sejšelaca živi na tri od 100 manjih ostrva. Naseljavanje je počelo pre oko 300 godina. U većini su Kreolci, mešavina Afrikanaca sa ljudima drugih rasa.

Ovde žive i Evropljani, Indijci i Kinezi, koji su razvili trgovinu. Stanovnici Sejšela, bilo koje rase ili religije, žive harmonično. Imaju tri službena jezika, kreolski, engleski, francuski. Poštuju porodicu, pomažu jedni drugima, upadljivo je koliko vode brigu o deci i starima.

dijaspora.news/nasiusvetu.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top