All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Srpski programeri među pet najboljih u svetu

BEOGRAD – Startap ekosistem Beograd – Novi Sad našao se prvi put među 54 takva sistema po oceni američkog Startup Genoma, saopštila je Inicijativa digitalna Srbija (IDS).

Startup Genome je američka organizacija, koja već deset godina analizira startap ekosisteme širom sveta.

Kao najjaču stranu “ekosistema” Beograd – Novi Sad istakla je pristupačan i kvalitetan inženjerski kadar a kao najsnažniji sektori istaknuti su video-igre i “blokčejn”.

Njihov godišnji izveštaj je najsveobuhvatniji i najkredibilniji dokument koji se bavi ovom tematikom, a ove godine su u istraživanju koje prethodi njegovoj izradi učestvovali startapi iz preko 150 gradova sa svih kontinenata, navodi Inicijativa digitalna Srbija i dodaje kako bi izdvajanje startap ekosistema Beograd – Novi Sad “trebalo da privuče dodatnu pažnju stranih investitora i organizacija iz ove oblasti”.

Prema izveštaju američke organizacije u regionu Beograd – Novi Sad postoji između 200 i 400 startapa a čitav startap ekosistem se nalazi u prvoj fazi razvoja – fazi „aktivacije“, prenosi IDS i dodaje da ga karakteriše najbrži rast jer je za rast investicija u domaće startape dobijena maksimalna ocena 10, a za njihov ukupni broja dobijena je ocena 9.

Srbija se prema kvalitetu programera ubraja među pet najboljih u svetu, a u oblasti kreiranja video igara i razvoja proizvoda zasnovanih na blokčejn tehnologiji Beograd i Novi Sad su u top 10 startap ekosistema na svetu, navodi IDS i dodaje da se u izveštaju navodi i da je država omogućila da tehnološki startapi imaju poreske olakšice u dvostrukom iznosu troškova istraživanja i razvoja kao i da postoji poseban režim za kreiranje intelektualne svojine sa veoma povoljnom poreskom stopom od samo 3 odsto.

Ukupna vrednosti našeg startap ekosistema je 303 miliona dolara i 17 puta je niža od svetskog proseka, a IDS kao nedovoljno razvijeni aspekt ocenjuje i investicije u ranoj fazi koje su 12 puta niže od svetskog proseka.

 

 

Dijaspora.news/Tanjug

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top