All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Srpski episkop među Vikinzima

Vladika Dositej (Despo Motika) ove godine puni 70 leta, a navršava se i 29. godina kako je hirotonisan (posvećen) u vladičanski čin.

Kad je kao svršeni osnovac, stupio u prvu generaciju tada novoosnovane Monaške škole pod Ostrogom, verovatno ni slutio nije da će ga docnije po završetku Bogoslovije u Sremskim Karlovcima i Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, putevi Gospodnji odvesti iz Beograda do Zapadne Evrope, Latinske Amerike i Kanade, da bi se pre više od četvrt veka skrasio među potomcima drevnih Vikinga, u Skandinaviji, kao episkop britansko- skandinavski, Srpske pravoslavne crkve.

Pored toga što je predani misionar i duhovnik, vladika Dositej je i veliki poklonik umetnosti.

“Kad se upitamo šta je zadatak crkve na zemlji, odgovor je da ovaj svet ulepšavamo i da tu lepotu prenesemo Gospodu na dar. Svi smo dužni, a posebno umetnici, da od ovog haosa na zemlji napravimo kosmos, jer kosmos na grčkom znači ukras”, pouka je ovog episkopa.

Episkop britansko- skandinavski Dositej FOTO: SPC.rs

Šveđanima, pripadnicima većinske luteranske crkve, objašnjavao je da iako postoji zapovest u Starom zavetu da se ne prave slike Boga, da se Isus Hristos rodio kao čovek i da se zato Isusov lik može slikati. Napominjao im je da pravoslavci ne obožavaju ikone, već da ih poštuju.

“Ako držite sliku svojih najbližih, kažete da su na njoj vaši roditelji ili vaša deca, iako je to samo parče papira. Pravoslavci, dakle, ne poštuju materiju, već lik Isusa Hrista – objasnio je vladika.

Vladika Dositej je rođen 14. oktobra 1949. u selu Zagoni, opština Olovo, kod Sarajeva. Prvi stepen bogoslovskog obrazovanja završio je u Monaškoj školi Ostrog ( 1967-1969), među najboljima u generaciji.

Zamonašio se 1970.godine u manastiru Svetog Nikole na Ozrenu.

Školovanje je nastavio u Bogosloviji Svetog Arsenija Sremca u Sremskim Karlovcima, a potom diplomirao na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Zbog izuzetnih rezultata tokom studija, Srpska pravoslavna crkva ga šalje na postdiplomsku specijalizaciju iz oblasti pastoralne psihologije, najpre u Nemačku, zatim u Švajcarsku, na tamošnje teološke fakultete.

Radi zadovoljenja duhovnih potreba srpskog naroda na južnoameričkom kontinentu, SPC ga upućuje u Argentinu, gde je od 1985. do 1988. godine, organizovao Srpsku pravoslavnu misiju sa tri bogoslužbena mesta. Sa vernicima je podigao i crkvu Rođenja Presvete Bogorodice u Buenos Ajresu.

Odatle je, do izbora za episkopa, bio sekretar Eparhijskog upravnog odbora Eparhije kanadske SPC.

U vladičanski čin je posvećen (hirotonisan) maja 1990. i postao je asistent episkopu zapadnoevropskom Lavrentiju. Krajem decembra te godine, kada je za novog poglavara SPC izabran patrijarh Pavle Stojčević, formirana je episkopija britansko-skandinavska i za njenog prvog episkopa izabran je vladika Dositej.

Njegova eparhija u Velikoj Britaniji ima osam crkvenih opština i devet parohija, u Švedskoj je sedam crkvenih opština i 10 parohija, po jedna crkvena opština i parohija u Norveškoj i Danskoj, a misionarske parohije postoje u Finskoj i na Islandu.

Vladika Dositej brine takođe o tri parohije pravoslavnih Šveđana i dva manastira. Pored manastira Pokrova presvete Bogorodice u Vokstorpu kod Laholma, u Švedskoj se nalazi još jedan srpski manastir, u kome su monasi Šveđani koji su primili pravoslavlje. To je manastir Svete trojice, u Predaredu kod Borosa. Iguman je otac Dorotej, Šveđanin, koji se zamonašio u Srbiji. On je ranije proveo sedam godina u manastirima Kaona i Lelić, kod Valjeva, gde je naučio srpski jezik.

Dijaspora.news/Nasiusvetu.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top