All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

SRPSKI BIZNISMEN NAJTUŽNIJI ZBOG TRAMPOVE POBEDE: Miroslav Mišković se uzdao u Hilari

Biznismen Miroslav Mišković je verovatno najtužniji čovek u Srbiji zbog gubitka izborne trke Hilari Klinton za predsednika SAD.

Razlog za to je vrlo jednostavan. Vođa izborne kampanje Klintonove Džon Podesta je i lobista vlasnika “Delte”. Naime, njegova “Podesta grupa” istovremeno radi i za srpskog biznismena koga srpske vlasti optužuju za korupciju.

 Upravo je Džon Podesta bio šef izborne kampanje Hilari Klinton, što je otvaralo prostor za bližu saradnju Miškovića i nesuđene predsednice Amerike. Međutim, posle pobede Donalda Trampa, takav scenario pao je u vodu.

Mišković je, inače, angažovao “Podesta grupu” ubrzo nakon što je uhapšen decembra 2012. godine. Ova kompanija je godinama pokušavala da Miškovićev slučaj predstavi u međunarodnim krugovima kao politički progon.

Nesuđena predsednica Amerike: Hilari Klinton

Foto: ReutersNesuđena predsednica Amerike: Hilari Klinton

Tako je u martu 2013. na adrese najuticajnijih ambasada u Beogradu, ali i u EU, stiglo pismo iz “Podeste” u kome se navodi da je Mišković, kao ugledni privrednik, žrtva kampanje nacionalističkih političara. Miškovićevi lobisti tražili su od stranaca da utiču na njegovo oslobađanje (tada je bio u pritvoru), a tadašnjeg potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića su indirektno optužili da mu je hapšenje poslužilo samo za politički rejting.

U javnosti je bilo dosta spekulacija oko toga koliko novca je vlasnik “Delta holdinga” iskeširao za lobističke usluge “Podeste”. Dok su u SNS tvrdili da je za to platio čak 20 miliona dolara, konzervativni vašingtonski sajt “Fri bikon” je objavio da je u pitanju 940.000 dolara.

– Miškovićeva kompanija je platila “Podesta grupi” 940.000 dolara da lobira u Kongresu, Stejt departmentu i Beloj kući. Zadatak je da se promovišu poslovi kompanije, njenih vlasnika i podugovarača sa partnerima i vladama u regionu, EU i SAD – naveo je ovaj sajt, pozivajući se na dokumenta objavljena u Americi.

Džon Podesta

Foto: Tanjug/APDžon Podesta

Kako je isticano u američkim medijima, tim lobista koji rade za jednu od Miškovićevih kompanija uključuje Tonija Podestu, inače brata Džona Podeste, s kojim je i osnovao “Podesta grupu”. Zanimljivo je da mediji u SAD Tonija nazivaju “visokodolarskim donatorom Klintonove”. Pored njega, u lobističkom timu 2013. bili su i pomoćnici senatora i kongresmena, službenici u kongresnim odborima za unutrašnju bezbednost i spoljne poslove SAD, kao i bivši zvaničnici NATO, Stejt departmenta i Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Zvučni klijenti “Podesta grupe”

Džon Podesta i njegov brat Toni osnovali su 1987. kompaniju za lobiranje i odnose s javnošću “Podesta grupu”. Ova kompanija važi za jednu od najskupljih i najuticajnijih lobističkih kuća u svetu. Samo neki od njihovih klijenata su “Bank of Amerika”, “Nestle”, “Mišlen”, “Novartis”, “Hajneken”, ali i vlade Egipta, Azerbejdžana, Albanije, Gruzije…

Izvor Blic

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top