All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Srpkinja uz pomoć Nemca nadmudrila državu

Nemački mediji u pokrajini Hesen raspisali su se ovih dana o 28-godišnjoj Srpkinji, majci troje dece koja je u Nemačku došla još 2013. godine i podnela zahtev za azil, koji joj je relativno brzo odbijen, ali perfidnim trikom i rupom u zakonu na kraju uspela da obezbedi stalnu boravišnu dozvolu za sebe i svoju decu!

Kada je sa svojim životnim partnerom, inače, takođe Srbinom i ocem svoje dece, stigla u okrug Veterau, dvoje starije dece imalo je četiri i sedam godina.

– Opštinski organi uz podršku suda u Gisenu, nisu dozvolili da ova porodica ostane u Nemačkoj jer s obzirom na činjenicu da dolaze iz takozvane sigurne države nisu mogli da ostvare pravo na azil – izjavio je predstavnik za štampu okruga Veterau Mihael Alzak.

Dok se njen slučaj rešavao Srpkinja je ponovo ostala trudna i sa rođenjem tog deteta sve se promenilo. Mada je bilo jasno da je otac i ovog deteta Srbin sa kojim je godinama živela, ona je pronašla Nemca koji je izjavio da priznaje očinstvo nad tim detetom. Po zakonu, ako Nemac prizna dete, niko nema pravo da to dovede u pitanje bez obzira na činjenicu da nije biološki otac deteta. To je dalje značilo da je mališan odmah dobio nemačko državljanstvo, a time se i situacija za 28-godišnju Srpkinju iz korena promenila.

Sistem prevara

Problem “lažnog očinstva” poznat je u Nemačkoj već duže vreme, a tom rešenju obično pribegavaju migranti kojima preti proterivanje ili žele da se na lakši način dokopaju nemačkog pasoša.

Najčešće žene, uglavnom samohrane majke, daju izvesnu sumu novca, obično beskućnicima s nemačkim državljanstvom, kako bi priznao očinstvo nad njihovom decom. Nedeljnik “Špigl”, koji se takođe bavio ovom temom, izveštava da na teritoriji cele države postoji čitav sistem ovakvih uigranih prevara, a samo u Berlinu je u poslednjih godinu dana zabeleženo čak 700 slučajeva!

Očigledno dobro pravno posavetovana ona je odmah, na temelju priznatog očinstva, za sebe i svoje dvoje starije dece, podnela zahtev za takozvano spajanje familije. Ta dozvola boravka odobrava se pod lakšim uslovima, a nakon tri godine može da postane – neograničena (Niderlasungerlaubnis)!

Ni nemački pravnici i sudovi nisu, međutim, naivni, niti im je ovo bio prvi ovakav slučaj. Lažno očinstvo sud u Gisenu, koje se bavi ovim predmetom, procenio je kao “ismejavanje suda”, a njihova predstavnica za štampu izjavila je da se kao “fakt uzima činjenica da je dugogodišnji partner 28-godišnje Srpkinje otac deteta, Nemac koji je dao izjavu u tom smislu. Na osnovu takvog mišljenja oni su odbili zahtev za “spajanje familije”.

Ipak, i pored takve odluke Srpkinja je do danas ostala, jer su nemačkim državnim organima ruke naprosto vezane. Da je treće dete Srpkinje nemački državljanin nisu imali način da ospore. A budući da je dete Nemac, Zakon o državljanstvu Evropske unije, prema članu 20, podrazumeva da se detetovom skrbniku, u ovom slučaju, majci, mora omogućiti da se brine o svom detetu. Time je Srpkinja “zaobilaznim” putem i pored toga što je sud odbio njen zahtev, uspela da ostane u Nemačkoj.

 (dijaspora.news/vesti-online)
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top