All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Srpkinja ima izum godine u Francuskoj: Aleksandra je pomogla svim ženama planete (FOTO)

Aleksandra je dizajner medicinskih pomagala, a napravila je uteroskop od plastike, uz pomoć kog se rade bezbolne intervencije na grliću materice

Francuska akademija nauka proglasila je patent mlade srpske dizajnerke Aleksandre Petrićević za izum godine.

Aleksandra je dizajner medicinskih pomagala, a u saradnji sa lekarima, ali i članovima porodice koji su već osmislili neke patente, došla je do rešenja i za uteroskop.

Upravo pomoću ovog patenta, koji je napravljen od plastike, rade se bezbolne intervencije na grliću materice.

U zadnjih 140 godina dilatacija cervikalnog kanala grlića materice, po naučniku Hegelu, se radi metalnim šipkama. Taj postupak ume da bude bolan i u razvijenim zemljama dolazi do 2-3 procenta perforacija materice. Ovo je prvi instrument koji je bezbedan, bezbolan, bez rizika da perforira, bez oštećenja i što je najbitnije, bez anestezije.

Upotreba starog uteroskopa sa sobom nosi veliki rizik od unošenja vaginalnih bakterija, dok sa novim te bojazni nema. Radi se u ambulantnim uslovima, dok je za stari obavezna totalna anestezija.

Uteroskop stiže sterilan i upakovan i posle upotrebe se baca.

Trenutno se radi na sledećem izumu, histeroskopu, koji će biti patentiran i zaštićen za mesec dana. I na ovom patentu, metalni deo će biti zamenjen plastičnim.

Proglašenju je prisustvovalo više od 300 privrednika i bankara iz celog sveta. Već su potpisani brojni ugovori, a počinje i fabrička proizvodnja. Za proizvod su zainteresovane brojne zemlje EU, ali i ostatka sveta, a prvi uteroskopi već su isporučeni Švajcarskoj. Uteroskop će proizvoditi jedna kompanija iz Čačka, dok će za distribuciju biti zadužena kompanija iz Beograda.

Interesantna je činjenica da će instrument za jednokratnu upotrebu biti povoljniji i do 50% od samog procesa sterilizacije instrumenata koji su do sada korišćeni višekratno.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top