All for Joomla All for Webmasters
Srbija

SRBIJI POTREBNI RADNICI: Plate 700 do 1500 EVRA, pogledajte koji poslovi se NUDE i kakvi su USLOVI

Dolaskom toplijih dana počinje i sezona sezonskih poslova, gde je moguće zaraditi oko 700 evra mesečno za pomoćne poslove, pa sve do 1.500 evra.

Za sada je ponuda za sezonske poslove na njivama veoma mala, mada su traženi berači voća, ali raste tražnja za radnicima u ugostiteljstvu.

Iako se na takve poslove uglavnom dolazi po preporuci, izvesno je da je za tom strukom potreba i u Srbiji velika, posebno tokom sezone, jer mnogo građana, pre svega mladih, leti odlazi u druge zemlje da rade kao konobari, kuvari, sobarice… ima i dosta oglasa.

Zarade u oblasti ugostiteljstva su različite i za jednostavnije poslove (uglavnom pomoćne radnike) satnica je oko 150 dinara, dok je za one koji imaju iskustva kao konobari satnica viša, a veoma su traženi kuvari, koji bez većih problema dolaze do posla.

Tako, recimo, pomoćni kuvari mogu dnevno zaraditi i do 1.600 dinara, a specijalisti za određene vrste kuhinja – a među traženijima u ovo doba godine su pica-majstori – i više od 2.000 dinara, pa se za 25 radnih dana može zaraditi od oko 40.000 dinara do oko 50.000.

U oblasti ugostiteljstva može se raditi i van granica naše zemlje, ali je potrebno zadovoljiti nekoliko uslova.

Posebno su zanimljive destinacije u Hrvatskoj, gde je potreba za radnicima u ugostiteljstvu velika, a šansu da rade u toj zemlji imaju oni koji poseduju pasoš neke od zemalja Evropske unije.

U omladinskim zadrugama ponude sezonskih poslova praktično nema. Ima potrebe za poslovima pomoćnih radnika u ugostiteljstvu, gde se na sat može zaraditi oko 145 dinara. Studenti koji posao traže preko studentske zadruge – deljenje flajera, rad u kancelarijama i magacinima, utovar-istovar… mogu očekivati zaradu od oko 1.000 dinara dnevno pa do oko 2.000.

Satnica se obično kreće kreće od 150 do 250 dinara.

“Za sezonske poslove tokom letnje sezone u Hrvatskoj ponuda ima, ali je važno znati da u toj zemlji mogu raditi isključivo oni koji imaju pasoš neke do zemalja EU”, kaže direktor novosadske agencije „Agava” Petar Dragićević.

Radnici su tokom boravka prijavljeni i ostvaruju sva prava koja su propisana zakonom, a troškove smeštaja i hrane snose poslodavci.

Po njegovim rečima, postoje određene kvote za rad u Hrvatskoj i sa srpskim pasošem, ali to uglavnom važi za zanimanje kuvara, i to u slučaju da je reč o specijalizovanom restoranu koji nudi jela srpske kuhinje. Satnica za kuvare specijaliste je 2.000 dinara.

Budući da je u Hrvatskoj tokom letnje sezone velika potražnja za sezonskim radnicima, poslodavci za određene poslove ne traže iskustvo.
Ipak, potrebno je poznavanje nemačkog i italijanskog jezika, a interesovanja za dolazak u Hrvatsku ima. Mesečne zarade zavise od vrste posla, pa su one oko 700 evra za pomoćne poslove, pa do oko 1.500 evra, koliko mogu zaraditi kuvari.

Dragićević kaže da poslova u oblasti ugostiteljstva ima u Crnoj Gori, gde nije potreban pasoš EU. Tražene su različite struke – od pomoćnih radnika do vrhunskih kuvara, a zarade su upola manje nego u Hrvatskoj – odnosno od oko 350 do oko 750 evra.

Za rad u toj zemlji poslodavci uglavnom traže radnike s iskustvom, a potrebno je da oni koji žele da rade tokom leta u Crnoj Gori znaju neki od svetskih jezika – pre svega ruski, ali i nemački i engleski.

(Dijaspora.news/b92/info)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top