All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

SRBIJA OVIM HRVATIMA PLAĆA 800 EVRA DNEVNO! Ko su ovi ljudi i šta oni rade kod nas?

Hrvati koji su uvodili svoju zemlju u EU sada skupo prodaju svoje iskustvo, a jedan od najvećih kupaca je Srbija

Imenovanje nove hrvatske ministarke spoljnih poslova, Marije Pejčinović Burić, i saznanje da je ona bila savetnik srpske vlade za evrointegracije, dovelo nas je i do informacije da ova dama nije jedina koju je srpska država plaćala kako bi se ubrzao proces pristupanja EU.

Naime, buduća ministarka je samo jedna u nizu hrvatskih eksperata koji su aktivno bili uključeni u duge i teške pregovaračke procese prilikom pristupanja EU, pa su rešili da svoje bogato iskustvo podele sa Srbijom – za dobre pare, piše Večernji list.

Svoju ekspertizu oni debelo naplaćuju i prodaju državama koje su na početku ili usred procesa pregovora – Srbiji, Kosovu, Albaniji, BiH.

Plate ovih konsultanata, piše “Večernjak”, dostižu i po 800 evra – DNEVNO, pogotovo ako je reč o teškim oblastima, kao što je pravosuđe.

U Srbiji, na primer, na harmonizaciji pravosuđa radi trenutni državni sekretar u Ministarstvu pravosuđa Hrvatske – Kristian Turkalj. On je do 2013. godine radio u Ministarstvu, a posle toga je postao privatnik. Pošto je ove godine ponovo počeo da radi u Ministarstvu, potražio je mišljenje o tome da li je njegov angažman u Srbiji – sukob interesa, i dobio je odgovor da nije.

Inače, u ugovoru Turkalja stoji da “naknada stručnjaku po danu edukacije iznosi 650 eura, te će “primiti paušal naknade troškova u iznosu od 280 eura te paušal dnevnice u iznosu od 100 eura po danu”.

Inače, i sadašnja hrvatska ministarka ekonomije Marina Dalić pomagala je Srbiji na polju javnih finansija.

U Srbiji radi i konsultantska kuća Tamare Obradović Mazal, ekspertice i nekadašnje funkcionerke u Ministarstvu ekonomije, a kao konsultanti su aktivni i Miroslav Božić, koji je dugo bio kreator agrarne politike u Ministarstvu poljoprivrede RH i Ružica Gelo koja je vodila pregovore u poglavljima Poljoprivreda i ruralni razvitak.

(Dijaspora.news/vecernji list)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top