All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Srbija na vrhu tabele najuspešnijih SVETSKIH univerziteta: Evo koji su kriterijumi!

Srpski univerziteti su najuspešniji na svetu kada se uzme u obzir nivo ekonomskog razvoja, sudeći prema novoj studiji nacionalnih sistema visokog obrazovanja. Srbija je sa prvog mesta zbacila Veliku Britaniju u studiji Universitas 21. Na prošlogodišnjoj tabeli Srbija je bila na drugom mestu.Primera radi, SAD je na 15. mestu, piše timeshighereducation.com.

Međutim, Srbija je tek na 39. mestu na top 50 listi, koji se bazira na sveukupnom funkcionisanju sistema. Ovu tabelu predvodi Amerika, koju slede Švajcarska, Velika Britanija i Danska.

Čak 25 varijabli se ocenjuje, uključujući tu i broj upisanih studenata, kao i mogućnosti zapošljavanja posle fakulteta, kvalitativna procena životne sredine, kao i koliko se troši na tercijalno obrazovanje u skladu sa BDP zemlje.

Prema rečima Rosa Vilijamsa, profesora emeritusa Univerziteta Melburn i glavnog autora studije, Velika Britanija je pala jedno mesto jer je BDP po glavi stanovnika povećan za 4 odsto između 2013. i 2014. godine – to su godine analizirane u tabelama iz 2016. i 2017. godine – dok je prihod Srbije, po glavi stanovnika, “jedva mrdnuo”.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Sistem ocenjivanja je takav, pa favorizuje manje zemlje kada se uzima u obzir i populacija. Iza Srbije su ostali, osim Velike Britanije, i Južna Afrika, Danska, Švedska, Finska, Novi Zeland…

Prošle godine, Times Higher Education je identifikovao Srbiju kao jednu od sedam nacija kolektivno nazvanih “TACTICS” koje bi mogle da izrastu u glavne igrače globalnog visokog obrazovanja, kada se uzmu u obzir BDP po glavi stanovnika, broj upisanih studenata i slično.

dijaspora.news/telegraf.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top