All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Srbija na 6. mestu po iseljavanju stanovništva: U toku je masovni odliv ljudi iz ovog dela Evrope, nikada nije tako bilo (FOTO)

Prvo mesto po odlivu stanovništva drži Bugarska, dok je Srbija na šestom mestu.

Najnovije istraživanje UN-a za Istočnu Evropu je pokazalo da se Srbija nalazi među prvih šest zemalja na svetu po iseljavanju stanovništva. Naša zemlja bi na taj način mogla da ostane bez 1.314.000 stanovnika. Nikada u modernoj istoriji nije zabeležen slučaj odliva stanovništva u istočnoj Evropi u ovolikom broju.

Prvo mesto po odlivu stanovništva drži Bugarska, druga je Letonija, treća Hrvatska, slede je, ruku pod ruku, Litvanija i Rumunija i na šestom mestu je Srbija. 

Podaci pokazuju da stanovništvo masovno odlazi s Balkana.

– Ekonomska i socijalna nesigurnost, neizvesna budućnost, loš standard su značajno uticali na negativnu stopu nataliteta i masovno iseljavanje – piše na Tviteru Joan Hoey, analitičarka EU za Istočnu Evropu.

Iza Srbije na listi su Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija, Slovenija i Crna Gora. Najnižu stopu gubitka stanovništa ima Češka.

View image on Twitter

 Ukupan broj stanovništva Istočne i Centralne Evrope bi sa 121 milion 2017. godine mogao spasti na svega 104 miliona stanovnika 2050. godine  – piše u dugoročnoj prognozi UN-a.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top