All for Joomla All for Webmasters
Zdravlje

SRBIJA IMA VOĆE KOJE LEČI: Evo za šta su ŠLJIVE zdrave i kako ih treba jesti

Izuzetno su pogodne za zdravlje creva, jer podstiču varenje i ubrzavaju metabolizam

Iako se šljive najčešće koriste za džem, suše se ili se od njih peče rakija, najbolje su kada se jedu sveže jer imaju najjača antioksidativna svojstva među voćem.

Izuzetno pogoduju zdravlju creva jer podstiču varenje i ubrzavaju metabolizam.

Plavi plodovi bogati su vitaminima B1, B2, B6, E, zatim beta-karotenom, koji se u organizmu pretvara u vitamin A i mineralima. Ipak, najveća hranljiva vrednost šljive je u obilju dijetetskih vlakana koje sadrži.

Reč je o posebnoj vrsti ugljenih hidrata koje, za razliku od saharoze, glukoze, fruktoze, skroba i drugih šećera, ljudski organizam ne može da svari već ih resorbuje.

Zato vlakna ili balastne materije prolaze kroz želudac, tanko i debelo crevo u nepromenjenom obliku

Njihov uticaj na zdravlje je višestruk i predstavljaju važan faktor u prevenciji bolesti, a naročito u snižavanju povišenog holesterola.

Nutricionisti zdravima preporučuju pet do šest šljiva, tri do četiri puta sedmično, a dijabetičarima znatno manje, zavisno od trenutnog nivoa šećera u krvi.

Pozitivan uticaj na zdravlje, naročito protiv zatvora, imaju suve šljive. Razlog je što se u njima nalazi koncentrovan sorbitol (vrsta šećera) i vlakna koja im daju veći laksativni efekat u odnosu na sveže plodove.

Šljiva pripada porodici plavo-ljubičastog voća i povrća. Stručnjaci za ishranu kažu da namirnice ove boje sadrže jedinjenja koja smanjuju izlučivanje histamina, a čije povišene vrednosti mogu da uzrokuju nesanicu i poremećaj raspoloženja.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top