All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Srbija danas slavi Dan državnosti (FOTO)

Nizom manifestacija Srbija obeležava Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignuta revolucija i počelo oslobađanje od Turske, i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je danas, povodom Dana državnosti Republike Srbije venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali.

Predsednik Srbije upisao se u spomen knjigu i poručio da je Srbija danas mirna i slobodna zemlja.

Danas je 15. februar 2017. godine. Srbija je mirna i slobodna zemlja. Nismo bogati ali se polako podižemo. Vodimo samostalno svoju politiku, imamo mnogo prijatelja na svim stranama sveta. Vojno smo neutralni, Srbija je živela i posle vas živeće i posle nas. Uvek za novu decu – upisao je predsednik Srbije.

Nikolić je venac položio uz prisustvo predsednice Ustavnog suda Vesne Ilić Prelić i potpredsednika Skupštine Srbije Veroljub Arsića.

Dan državnosti – Sretenje, koji se dva dana praznuje u Srbiji, kompanija Gugl je takođe obeležila na naslovnoj stranici za pretragu i na najlepši način građanima čestitala praznik.

Printskrin: Google

Obeležavanje Dana državnosti Srbije počelo je juče počasnom artiljerijskom paljbom sa Kalemegdana.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U Crkvi Krista Kralja sinoć je održana sveta misa “Za državu” povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Državni praznik, najvišim srpskim zvaničnicima su čestitali brojni svestki lideri, među kojima su predsednik Rusije Vladimir Putin i japanski car.

Petanesti februar je jedan od najbitnijih datuma u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije. Pored toga što je Dan državnosti, on je i Dan ustavnosti Srbije, kao i dan sećanja na početak Srpske revolucije.

15. februara 1804. godine u Orašcu počela je borba za oslobođenje od više vekovnog robovanja pod Turcima. Istoga datuma, trideset jednu godinu kasnije u Kragujevcu, knez Miloš Obrenović proglasio je prvi srpski ustav.

Sretenje se slavilo kao Dan državnosti Srbije do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Zakonom je, 2001. godine, vraćen na spisak najvažnijih datuma za srpsku državu.

(Dijaspora.news/RTS/Tanjug)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top