All for Joomla All for Webmasters
Vesti

Vartolomej se sastao sa otpravnikom poslova Crne Gore u Turskoj

Vaseljenska patrijaršija je objavila da je patrijarh Vartolomej 31. jula imao sastanak sa otpravnikom poslova Crne Gore u Turskoj, Darkom Uskokovićem.

U kratkoj protokolarnoj vesti se ne navodi o čemu su razgovarali. Sastanku je prisustvovao Akan Suver, počasni konzul Crne Gore u Istanbulu, kao i supruga otpravnika poslova, piše portalanalitika.me.

Pre par dana iz Vaseljenske patrijaršije su, uopšte prvi put, uzvratili Amfilohiju Radoviću. Mitropolit crnogorsko-primorski SPC je preko ruske agencije „TACC” zapretio: „Pokušaj Carigradske patrijaršije da ponovi ‘ukrajinski scenario’ na Balkanu bio bi objava rata SPC”.

Amfilohiju je tim povodom iz Vaseljenske patrijaršije nezvanično poručeno da mu je „Vaseljenski patrijarh dobar i potreban kad piše pisma predsedniku Crne Gore o Vašim crkvenim temama, ali kad se on ponaša u skladu sa svojim kanonskim i istorijskim odgovornostima onda Vam se on ‘miješa u unutrašnja pitanja’” i da „želite da prevarite patrijarha Vartolomeja”.

Uprkos kontroverzama oko Vartolomejevih stavova u vezi perspektive obnove kanonske autokefalije Mitropolije crnogorske – Crnogorske pravoslavne crkve, on nikada nije rekao da Crna Gora nema na to pravo.

Neki arhijereji iz Vaseljenske patrijaršije su nedavno eksplicitno saopštili da u načelu nema kanonskih prepreka da Crna Gora obnovi svoju Crkvu.

Arhiepiskop Danilo Zelinski je zimus kazao: „Podržavam tezu da svaka nacija i svaka zemlja, koji žele svoju pravoslavnu crkvu, imaju pravo da je osnuju i zatraže priznavanje svoje crkve od drugih pravoslavnih crkava. Uključujući i Makedoniju i Crnu Goru”.

 

 

Dijaspora.news/portalanalitika.me

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top