All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

SPREMITE SE ZA VELIKI POST: Naučite da odaberete i spremite dobru ribu!

U toku Božićnog posta, posebno na Badnje veče, većina građana Srbije pojede makar jedno parče ribe, a lekari upozoravaju da sveža riba treba da se nabavlja na mestima gde postoje pravilni uslovi za njeno čuvanje.

– Sveža riba mora da ima crvenkaste škrge, krljušti koje su svetle, čvrste i ne otpadaju i bistre oči. Riblje meso mora da bude nelepljivo na pristisak prsta, čvrsto i elastično i ne sme da ima neprijatan miris. Ribu treba čuvati u ledu i ne treba je izlagati toploti – objašnjava dr Vesna Pantić-Palibrk iz jedinice za unapređenje ishrane u Zavodu za javno zdravlje Beograda.

Objašnjava i da se simptomi trovanja javljaju brzo posle konzumacije i oni su povišena temperatura i stomačne tegobe.

Na našem tržištu riba je dobrog kvaliteta, a zamrznuta riba poreklom je iz uvoza i potiče iz Češke, Mađarske i Hrvatske. Iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine kažu da su u objektima registrovanim za promet ribe tokom redovne i akcijske kontrole u ovoj godini uklonili 791 kilogram ribe i proizvoda od ribe.

Prosečan stanovnik Srbije godišnje pojede osam kilograma ribe, a to je upola manje od svetskog proseka. Razlozi za malu potrošđnju su brojni, a najvažniji su nedostatak navike, neadekvatna i neraznovrsna ponuda, naroočito sveže ribe.

– Riba na tržištu trebalo bi da bude očišćena i upakovana ili vakuumirana, marinirana pa upakovana. Tako bi bila lakša za pripremu. Pritom, bilo bi dobro da deklaracija sadrži i uputstvo za pripremu – objašnjava Milan Batić, profesor Fakulteta za veterinarsku medicinu.

Profesor Batić podseća da su preporuke da se riba konzumira dva puta nedeljno, a od domaćih savetuje da se jedu sveži šaran i pastrmka, dok od uvoznih zamrznuta skuša, konzerve tunjevine i sardina.

Stručnjaci podsećaju da kupci treba da provere da li na zamrznutoj ribi ima sasušenih mesta od zamrzavanja, posebno u rubnim delovima. Kod oslića se to najčešće pojavljuje u predelu gde je odsečena glava. Rok trajanja ribe zavisi od pakovanja, vrste i toga kako je čuvana. Bela riba, kao štp je oslić može da se čuva i do godinu dana, dok je preporuka za čuvanje masnije ribe šest meseci.

U Srbiji se riba najviše gaji u šaranskim i pastrmskim ribnjacima, pod kojima je oko 14.500 hektara, ali je u funkciji tek desetak hiljada hektara.

Ponuda ribe u marketima, ribarnicama i na pijacama je bogata, a cene šarolike. Kako se približavaju Božićni post i Sveti Nikola potražnja za posnim namirnicama je sve veća. Zbog predstojećih slava, promet ribe je naročito povećan. Ipak u ribarnicama ove godine primećuju manje interesovanje nego prethodnih godina.

U ribarnicama kažu da su kupci zainteresovani za nabavku već pripremljene ribe, spremne za jelo.

Istanjen potrošački džep doveo je do toga da se riba kupuje samo za najuži krug gostiju na slavama ili za badnju trpezu. Ukućani če konzumirati ribu samo ako ostane.

Dijapora.news Izvor: Politika

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top