All for Joomla All for Webmasters
Sport

ŠOK U MELBURNU, ĐOKOVIĆ ELIMINISAN! “Sada mi se samo ide kući, što pre”

Nakon što je od Denisa Istomina izgubio u 2. kolu Australijan opena sa sa 7:6(8), 5:7, 2:6, 7:6(5), 6:4, Novak Đoković je istakao da je njegov uzbekistanski rival odigrao neverovatno, ali da ga nijednog trenutka nije potcenio, ioako je u pitanju 117. igrač sveta.

Novakov razgovor sa predstavnicima medija posle poraza protekao je ovako:

 Kakvi su vam utisci sa ovog meča?

“Sve čestitke Denisu, igrao je neverovatno. Zaslužio je trijumf. Nema nikakve sumnje, bio je bolji igrač u najvažnijim trenucima meča. Napravio je iskorak, igrao agresivno, servirao veoma dobro, veoma precizno. Nisam ja tu mogao mnogo toga da uradim. Naravno, nisam zadovoljan svojom igrom. Ali, znate, moram da čestitam mom današnjem rivalu”, rekao je Đoković.

Delovalo je da kao vam nedostaje intenzitet u igri. Da li to nešto specifično nije štimalo kako treba, ili…?

“Postojao je intenzitet. Igrali smo više od četiri i po sata. Prosto, ovo je jedan od onih dana kada se ne osećate sjajno na terenu, kada nemate pravi ritam, a kada rival sa kojom se sastajete ‘oseća’ lopticu na pravi način. Prosto, to je sport”.

Novak Đoković

Foto: Tanjug/APNovak Đoković

Miliste li da ste, zapravo, poklekli u prvom i četvrtom setu, jer se u onim preostalim činilo da ste igrali prilično dobro?

“Da, činilo se i meni da sam skroz u redu u trećem setu. Imao sam brejk loptu početkom četvrte deonice. I onda, promašim jedan lagan forhend… Meč se tada preokrenuo. Možda sam i u završnici četvrtog seta mogao nešto više da uradim. Ali, ako ćemo iskreno, nisam ja imao neke velike, čiste šanse. Kada god mu je to trebalo, on je ili odservirao sjajno, ili imao neki drugi odličan potez. Sve što mogu da kažem je – kapa dole”.

Denis Istomin

Foto: ReutersDenis Istomin

Igrali ste sa njime pet puta do sada, izgubili ste samo jedan set. Da li ste videli ranije ovakvog Istomina?

“Ja, naravno, nikada ne potcenjujem nijednog svog rivala. Nije važno koji je turnir u pitanju, niti koje je kolo u pitanju. Uvek se trudim da dam sve od sebe, a svakoga poštujem. A on, sa ovakvom igrom… Neverovatno. Bio je, očigledno, iznad svog uobičajenog nivoa. I, na tome morate da mu čestitate. Mnogo toga mu se ‘poklopilo’ ovoga puta, zaista je sa pravom bio pobednik našeg duela”.

Mislili smo posle nastupa u Dohi da ste ostavili iza sebe donekle razočarajavajući drugi deo prošle sezone. Da li se i dalje osećate tako?

“Sezonu sam počeo veoma dobro. A opet, ovo je bio jedan teniski meč. Svaki put može da se desi da izgubite. Mislim… Ništa nije nemoguće. Postoji preko stotinu tenisera koji učestvuju u glavnom delu grend slem turnira. Verujem da kvalitet tenisa raste iz godine u godinu. Svi postaju sve veći profesionalci, unapređuju se, bolji su na terenu. Šta ja mogu da uradim? Trudio sam se koliko sam mogao, do poslednjeg poena, ali – nije urodilo plodom”.

Novak Đoković

Foto: ReutersNovak Đoković

Rekli ste prošle godine da je Rolan Garos bio veoma važna stvar, da vam je uticala na stanje svesti. Da li mislite da i dalje postoje posledice tog “ostvarenja velikog cilja”?

“Ne znam. Mislim, nije ovo trenutak da kopamo toliko po teniskoj prošlosti. Nisam o tome razmišljao u ovom trenutku. Prosto, počela je nova sezona, nova godina, kao i za sve druge. Na to sam, u neku ruku, zaboravio. Ne utiče to sada na mene, ako ste na to mislili”.

Uspevali ste da se izborite sa mnogim teškim situacijama u poslednjih nekoliko sezona, da li vas je iznenadilo to što niste uspeli nešto slično da uradite ovoga puta?

“Pa, ja sam verovao, nadao sam se da mogu to i ovoga puta, ali ovo ipak nije bio takav dan. To je sve što mogu da kažem o tome, nema se tu mnogo šta dodati”.

Denis Istomin - Novak Đoković

Foto: ReutersDenis Istomin – Novak Đoković

Da li je u pitanju više neki fizički problem ili psihički? Ili, možda mešavina? Šta biste vi rekli?

“Ne mislim da je u pitanju bilo nešto fizičko. Obojica smo delovali okej na terenu. Pa, i posle četiri i po sata nismo delovali umorno. Naravno, četiri i po sata borbe nije mala stvar za telo. Ali, ne mislim da je to uticalo ni na mene, ni na njega. Bio je to, prosto, teniski meč. Jedan momak je pobedio drugog. To je sve što mogu da kažem”.

Dakle, više psihička stvar…?

“Vi donesite zaključak” (smeh)

Šta možete da ponesete (“take from”; mi bismo rekli “naučite”) sa ovog meča?

“Mogu da ponesem torbe i da idem kući”.

Novak Đoković

Foto: Tanjug/APNovak Đoković

A koja bi bila lekcija?

“Lekcije se uče uvek, svakog dana, ne samo kada izgubite”.

Kada ste izgubili od Kverija na prošlogodišnjem Vimbldonu, rekli ste da je to bio šok za vas. A ovo?

“Pa, ovo stvarno nije nešto što biste očekivali, što biste priželjkivali. Ali, opet, na meni je da to prihvatim. Tako je kako je”.

Znam da je možda ovo preuranjeno pitanje, ali nećemo imati drugu šansu za ovakav razlog, pa da upitam – u ovom trenutku, kakav vam je dalji raspored?

“Razumem vašu poziciju, ali razumite i vi moju. U ovom trenutku – ne znam. Mislim, u ovom trenutku hoću samo da odem kući, da provedem vreme sa porodicom i to je to”.

Novak Đoković

Foto: Tanjug/APNovak Đoković

Da li sada nekako lakše podnosite ovo, više na neki filozofski način, nego što je to bio slučaj pre nekoliko godina?

“Nisam razumeo vaše pitanje”.

Da li vas poraz borbi kao što vas je i inače boleo?

“Aha. Pitate me prosto jer je poraz u drugom kolu?”

Da.

“Naravno, nisam navikao da na Australijan openu gubim u drugom kolu. Uvek sam ovde igrao dobro. U poslednjih deset godina šest puta sam osvajao titulu. Ovaj teren je prema meni uvek bio… dobar. Uvek sam uživao u njemu. Naravno da je ovo razočaravajuće. Ali, na kraju krajeva, moram ovo da prihvatim”.

Novak Đoković

Foto: Tanjug/APNovak Đoković

Uspeli ste da preokrenete, dobijete drugi i treći set. Kada je, zapravo, rešeno pitanje pobednika?

“Mislim da se sve okrenulo u uvodnim gemovima četvrtog seta. Imao sam tada šanse, trebalo je da ih iskoristim. A nisam. On je počeo da igra bolje od tog trenutka. Igrao je sve bolje, raslo mu je samopouzdanje. A u petom setu vam je sve kockanje”.

Očekivao sam sa nestrpljenjem da (na terenu) pokažete emocije, ali to se nije desilo. Šta je razlog za to?

“Ne, nema nekog posebnog razloga. Prosto sam bio koncentrisan na naredni poen, to je sve”.

Da li mislite da su, počev od druge polovine 2016, rivali počeli da više veruju da mogu da vas pobede?

“Naravno. Mislim, vidite, ne bi oni ni izlazili na teren da ne veruju da mogu da pobede, ne samo mene, i ne samo ovde, već bilo gde i protiv bilo koga. Izađu i pokušaju da daju sve od sebe. Denis je danas svakako bio autsajder, ali se nije uznemiravao u važnim momentima. Mislim da mu je iskustvo pomoglo. Možda nije odigrao mnogo mečeva, ali sve se nekako spojilo u ovaj, za njega pravi, trenutak. Pravi dan. Bio je bolji”.

Želeo bih da vam se zahvalim što ste odgovorili na sva ova pitanja.

“Grazie mille” (hvala vam mnogo, na italijanskom)

Da li ćete osvojiti titulu sledeće godine?

“Videćemo”, zaključio je Novak Đoković.

(Dijaspora.news/Blic/Darko Nikolić)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top