All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

Sofija Lakonić, sekretarka Crnogorske zajednice iz Buenos Ajresa posjetila Upravu za dijasporu

Sofija Lakonić u posjeti Upravi za dijasporu

Crnogorsku Upravu za dijasporu su krajem septembra posjetili Sofija Lakonić, sekretarka Crnogorske zajednice iz Buenos Ajresa (Colectividad Montenegrina de Buenos Aires) i Mišo Krivokapić, predsjednik Fondacije Crna Gora – Argentina, saopšteno je iz Uprave za dijasporu. Kako se navodi, sa njima su vrlo prisan razgovor vodili Zoran Đukanović, šef Odsjeka za praćenje, istraživanje, informativne i izdavačke poslove u Upravi za dijasporu i Aleksandra Đaković, ataše u Odsjeku za naučnu i privrednu saradnju.

Gospođa Lakonić potiče iz porodice naših iseljenika koji su iz Boke Kotorske iselili u Južnu Ameriku krajem 19. vijeka. Nakon boravka na sjeveru Argentine, u proviniciji Čako, zatim u Paragvaju, porodica se skrasila u argentinskoj metropoli, Buenos Ajresu, gdje je  prošle godine osnovala crnogorsko udruženje.

Đukanović se interesovao za naše iseljeništvo i uslove u kojima žive u Argentini, kao i njihova boravišta po cijeloj Latinskoj Americi, a ima nas i u Urugvaju, Paragvaju, Čileu, Peruu, Boliviji i Brazilu. U Argentinu je naše iseljeništvo iselilo krajem 19. i početkom 20. vijeka, i po procjeni g-đe Lakonić, u toj velikoj južnoameričkoj zemlji ima oko 70 000 potomaka crnogorskih iseljenika, što predstavlja jednu od najviše naseljenih država iseljenicima iz Crne Gore.

Gosti su se interesovali i za Savjet za saradnju sa iseljenicima čija je konstitutivna sjednica bila u utorak, 27.09.2016. godine, i gdje je Crnogorsku zajednicu iz Buenos Ajresa zastupao Ivan Novaković. Obostrano je zaključeno da je sjednica Savjeta odlično organizovana i da ona predstavlja prekretnicu u saradnji Crne Gore sa iseljeništvom.

Gosti i domaćini su razgovarali o našim iseljenicima u Argentini i sa porodičnog aspekta, jer puno familija u Crnoj Gori ima iseljenike u Latinskoj Americi. Na kraju je g-đa Lakonić uručila poklon, uokvireni tekst pjesme „Lovćen“, koju je napisao španski pjesnik Juan Perez Creus.

IZDVAJAMO

To Top