All for Joomla All for Webmasters
Duhovnost

Slavimo sveca koji je učinio nemoguće: Izgovorite ove reči, i bićete neustrašivi

Rodio se u Solunu u bogatoj porodici, svoju mladost do 25. godine proveo je u rodnom gradu, kada je napustio roditeljski dom i svetski život i udaljio se u Misirsku pustinju

Samo svojom velikom verom i strpljenjem, Porfirije je uspeo da celu Gazu prevede u hrišćanstvo. Morao je lično da putuje u Carigrad caru Arkadiju i patrijarhu Jovanu Zlatoustom, da traži podršku u teškoj borbi s idolopoklonicima.

Pravoslavni vernici i SPC danas obeležavaju dan posvećen Svetom Porfiriju Gaskom. Rodio se u Solunu u bogatoj porodici. Svoju mladost do 25. godine proveo je u rodnom gradu, kada je napustio roditeljski dom i svetski život i udaljio se u Misirsku pustinju.

Tu se zamonašio i proveo pet godina. Onda je posetio Svetu Zemlju u društvu sa svojim drugom, inokom Markom.

Blizu Jerusalima podvižavali su se u nekoj pešteri opet pet godina. Tada je, međutim, izgubio snagu u nogama, pa više nije mogao ići. Ipak, puzeći na kolenima, on je stalno posećivao Božije službe.

Po verovanju, jedne noći u viziji mu se javio sam Bog i iscelio ga od bolesti u nogama, te je potpuno ozdravio. Kada je izabran za episkopa u Gazi, Porfirije se teškog srca prihvatio te dužnosti. U Gazi je zatekao samo 280 hrišćana. Svi ostali žitelji su bili idolopoklonici, i to vrlo fanatični.

Samo svojom velikom verom i strpljenjem, Porfirije je uspeo da celu Gazu prevede u hrišćanstvo. Morao je lično putovati u Carigrad caru Arkadiju i patrijarhu Jovanu Zlatoustom, da traži podršku u teškoj borbi s idolopoklonicima. Željenu podršku je dobio.

Zatvorio je Idolske hramove, kumire porušio i sazidao crkvu sa trideset mermernih stubova. Zidanje ovog hrama pomogla je carica Evdokija. Porfirije je poživeo dovoljno dugo da vidi ceo grad Gazu preobraženu u hrišćanstvo.

Preminuo je 421. godine. Za njega se veruje da je bio čudotvorac “za života i posle smrti”. Mošti mu počivaju i sada u Gazi.

Izgovorite ovu molitvu i bićete neustrašivi:

Spasi Gospode i pomiluj roditelje moje, braću, sestre i srodnike moje po telu i sve bližnje roda moga i podari im mirna Tvoja blaga. Spasi Gospode i pomiluj stare i mlade, uboge i sirote, udovice, bolesne i žalosne, koji su u bedi i nevolji, u tamnici i ropstvu. Sačuvaj Bože sve one koje zbog Tebe i vere pravoslavne gone neznabošci, bezbožnivii jeretici.

Poseti ih, ukrepi, uteši i silom svojom podaj im uskoro izbavljenje i slobodu. Spasi Gospode i pomiluj sve one koji nas mrze i vređaju i čine nam smetnje, ne dozvoli da propadnu zbog nas grešnika. Prosveti svetlošću Tvoga poznanja one koji, zaslepljeni sektaškim obmanama, odstupiše od pravoslavne vere. Privedi ih Tvojoj svetoj apostolskoj Crkvi. Amin.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top