All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Skandal u Hrvatskoj: Sveštenik ustaši održao misu i pravdao povik “Za dom spremni”

Za razliku od mnogih pobornika zloglasnog pozdrava ustaškog pokreta, sveštenik Anđelo Kaćunko se nije skrivao iza izmišljene teze “starog hrvatskog pozdrava”, kojeg, slažu se istoričari, niko nikad pre ustaša nije koristio

Hrvatski sveštenik Anđelo Kaćunko služio je misu za ustaškog pukovnika Juru Francetića koji je na kući u Otočcu trebalo da dobije spomen-ploču, ali do toga ipak nije došlo.

Kaćunko je tokom svoje propovedi pravdao pozdrav “Za dom spremni“ i to prilično nebuloznim poređenjem, a usput se okomio i na “liberalne medije”.

– Zamislimo sada neki veliki rok koncert na stadionu na kojem glavni pevač zaurla “jeste li za seks?”. A masa odgovori “spremni”. Za drogu – spremni. Za rok – spremni. Sigurno nakon toga niko ne bi pisao komentare o ustaštvu i nacizmu na tom koncertu – objasnio je zamnik župe Presvetog Trojstva u Otočcu don Anđelko Kaćunko.

Kaćunko je potom nastavio sa nebuloznim poređenjima.

– Naši bi novinari rekli da je to “kul”. Ali zato kad neko pozdravi i odzdravi za dom spremni sledi užasna medijska oluja kao što već decenijama trpimo u liberalnim medijima. A ako neko to opravdava onda je to još klerofašizam – zgraža se Kaćunko, verovatno se osećajući prozvanim.

I potom je išao jezično raščlanjivati pozdrav. “Šta uopšte znači ta spremnost koja je nekima trn u oku?”, pita se kontroverzni sveštenik. Nakon što je naveo definiciju ‘spreman’ nastavlja “Dakle za dom je spreman i neko ko je do smrti voljan da brani svoj dom, domovinu”, objašnjava Kaćunko.

Za razliku od mnogih pobornika zloglasnog pozdrava ustaškog pokreta, Kaćunko se nije skrivao iza izmišljene teze “starog hrvatskog pozdrava”, kojeg, slažu se istoričari, niko nikad pre ustaša nije koristio.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top