All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Skandal: Interpol ukinuo poteru za ubicama Srba iz OVK, MUP Srbije uložio žalbu

Sefaj je pred Parlamentarnim odborom za unutrašnje poslove govorio i o zahtevu Kosova za članstvo u Interpolu.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Flamur Sefaj ponosno je otkrio da je dobio potvrdu Interpola da je ta organizacija ukinula poternice za bivšim članovima tzv. OVK koje Srbija tereti za ratne zločine!

 

On je naveo da je lista članova OVK uključivala političke lidere i osobe sa Kosova koje su tokom sukoba 1998. i 1999. bili visoki komandanti OVK.

Sefaj je pred Parlamentarnim odborom za unutrašnje poslove govorio i o zahtevu Kosova za članstvo u Interpolu.

On je rekao da ga je generalni sekretar Interpola Jirgen Štok uverio da Kosovo ne mora ponovo da aplicira za članstvo u ovoj organizaciji, nego da je samo dovoljno da ga zemlje članice Interpola uvrste u agendu svojih redovnih sastanaka.

Istovremeno, specijalni tužilac za ratne zločine na Kosovu Dejvid Švendiman izjavio je za britanski “Gardijan” da je primoran da ode sa te funkcije u kritičnoj fazi.

Foto: faculty.utah.edu

On je upozorio i da još nije obezbeđen njegov verodostojan naslednik na toj funkciji, a sve zbog, kako je rekao, inertnosti Stejt departmenta.

Švendiman je naveo da nema pojma ni da li je uopšte počeo da se traži njegov zamenik. “Nikakve garancije mi nisu date. U osnovi, oko dve nedelje je tišina”, kazao je on “Gardijanu”.

List zatim podseća da je sud napravio važan pomak u slučajevima u kojima su lideri nekadašnje OVK optuženi za zločine nad srpskim civilima tokom sukoba 1999. Navodi se i da je na listi osumnjičenih nekoliko sadašnjih visokih zvaničnika Kosova.

Foto: pixabay.com, Wikimedia

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun za kaže da situacija sa Švendimanom samo pokazuje da je nekima u interesu da se zaustavi podizanje optužnica za zločince OVK.

– Albaniji je glavna aspiracija da postane članica Interpola. Ona će pokušati da postigne taj cilj po svaku cenu i biće veoma uporna. Sad je bila onemogućena predsedavanjem Kine prošlom sastanku. Kada je reč o Švendimanu, veoma je zabrinjavajuće to što je izjavio.

– Moje iskustvo u radu s njim i njegovim timom pokazuje da su bili vrlo posvećeni poslu koji su obavljali, da su napredovali u svemu tome i da su prikupili značajne dokaze. Sada je pitanje da li iza ovog što nema njegovog naslednika, a što on odlazi stoje neki politički motivi Stejt departmenta i da li to znači da neko želi da uspori podizanje optužnica i onemogući specijalnom sudu da valjano obavlja svoj posao – kazao je Drecun.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije uložilo je žalbu Izvršnom komitetu Interpola, nakon što je ta organizacija skinula s crvenih poternica komandate terorističke Oslobodilačke vojske Kosova, koje Srbija tereti za ratne sločine, pišu “Novosti”.

 U koordinaciji sa drugim institucijama, odmah po saznanju da je iz sistema Interpola izbrisano više poternica za ratne zločine uložili smo žalbu zbog ovog čina – rekli su u MUP-u za “Novosti”.

U srpskoj žalbi, piše list, precizno su navedene sve povrede materijalnog prava i pravila koje definišu rad Interpola, a priloženi su i dokazi da je donosilac odluke o brisanju poternica pogrešno utvrdio činjenično stanje i na taj način doneo nezakonitu odluku.

Foto: AP/Tanjug, interpol.int

– To je presedan u radu ove organizacije. Očekujemo da Izvršni komitet na prvom narednom zasedanju, u narednih nekoliko dana, prihvati našu žalbu i da odluka pojedinaca iz pravne službe Interpola bude hitno promenjena tako što će sve obrisane poternice biti vraćene u sistem Interpola – tvrde u MUP-u.

“Novosti” preciziraju da će međunarodni granični prelazi ubuduće i zvanično biti otvoreni Ramušu Haradinaju, ali i njegovim bliskim saborcima iz teorističkih dana – Hašimu Tačiju, Azemu Sulji, Šukri Buji, Ljirimu Jakupiju, Sulji Chirićiju…

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top