All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

SAHRANJENA DJEVOJČICA (5) IZ ROŽAJA Liječenje VAŠKI insekticidom završilo TRAGEDIJOM

Petogodišnja E. M.  sahranjena je juče u rodnom Biševu nadomak Rožaja, nakon što je preminula u ponedjeljak veče u Kliničkom centru (KC) od posljedica tretiranja vaški insekticidom.

Ljekari nijesu uspjeli da spasu život djevojčici, koju je, kako kažu u rožajskoj policiji, majka mazala hemijskim sredstvom na bazi etiola, koje se koristi za uništavanje biljnih i životinjskih vaši.

Prema svjedočenju osoba bliskih porodici, do tragedije je došlo jer je majku bilo sramota da u apoteci potraži šampon za vaške.

PODGORICA Djevojčica na samrti, liječili joj vaške praškom protiv KROMPIROVE ZLATICE

CRNA GORA Preminula djevojčica kojoj su roditelji liječili vaške ETIOLOM

 

“Ona je izuzetno čista i pedantna žena koja je vaške kod kćerke doživjela kao lični poraz. Otišla je u biljnu apoteku i tražila sredstvo za vaši kod stoke…”, kazala je majčina prijateljica, ne želivši da joj se pominje ime.

Predsjednik Mjesne zajednice Biševo i rođak unesrećene porodice Hadžija Murić rekao je da je djevojčica najvjerovatnije dobila vaške u mjesnom vrtiću.

“Majka, rijetko dobra i uredna domaćica, htjela je da je  zaštiti od svega. E. M. je išla u predškolsko u školi u Biševu, gdje je vjerovatno dobila vaši. Kao da je nešto predosjećala, majka ju je nerado poslala tamo, govorila je da je još mala. Tragediju je, siguran sam, uzrokovalo, čisto neznanje“, kazao je Murić.

Naglasio je da je “tuga presjekla cijelo selo, a kamoli porodicu“ i da su roditelji pokojne djevojčice “nijemi od bola”.

“Žive od socijale, ali tako uzornog i čistog domaćinstva nadaleko nema”.

Iz rožajskog Centra za socijalni rad “Vijestima“ je juče rečeno da čekaju odluku tužilaštva, kako bi se odredili prema slučaju, odnosno razmatrali podobnost roditeljskog staranja.

Iz Ministarstva zdravlja juče su apelovali na građane da za liječenje ne koriste preparate koji nijesu za ljudsku upotrebu, jer time ugrožavaju život.

Izrazili su zabrinutost zbog slučaja petogodišnje djevojčice, dodavši da je taj primjer potvrda da se u kontinuitetu mora raditi na podizanju svijesti stanovništva o pravilnom odnosu prema sopstvenom i zdravlju najbližih.

“Jedna od opštih mjera, propisanih zakonom, je zdravstveno obrazovanje stanovništva. Domovi zdravlja su prvi nivo na kojem građanin ostvaruje zdravstvenu zaštitu”.

Iz Ministarstva su saopštili da je zdravstvenim ustanovama naloženo da u saradnji sa Institutom za javno zdravlje (IJZ) preduzmu konkretne aktivnosti usmjerene na informisanje javnosti.

“Naloženo je da domovi zdravlja u saradnji sa školama i vrtićima, sportskim i drugim organizacijama sprovedu zdravstveno obrazovanje oboljelih od zaraznih bolesti”.

Naglasili su da  je IJZ pripremio materijal koji će se distribuirati roditeljima preko vrtića, škola i domova zdravlja i počeo  distribuciju uputstava za higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja.

Liječiti samo po nalogu pedijatara

Iz IJZ juče su naglasili da rutinska inspekcija za vaške treba da se obavlja u školama najmanje jednom godišnje.

Naveli su da zaražene treba odmah tretirati i pratiti i da u ustanovama za kolektivni smještaj, kao što su domovi i bolnice, posebnu pažnju treba obratiti na čistoću kose, četki, odjeće…

Istakli su da stručna lica i izabrani ljekari treba da edukuju roditelje ili inficirane i da se liječenje sprovodi po nalogu izabranih pedijatara.

Pojasnili su da treba izbjegavati fizički kontakt sa inficiranim osobama i njihovim stvarima i da u kolektivima treba redovno pregledati glave djece.

U preporukama piše da je kontakt sa zaraženima najčešći tokom igre u školi i kod kuće, a da je rjeđi način prenošenja putem odjevnih predmeta.

Tužilaštvo izviđa, rade se i dodatne toksikološke analize

U Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Rožajama juče su kazali da je izviđaj u toku i da ne mogu da saopšte više pojedinosti.

Vještak sudske medicine Dragana Čukić obavila je obdukcija tijela i precizirala da je smrt djevojčice nastupila preksinoć u 20 časova.

Čukićeva je kazala da, shodno zakonu, ne može saopštiti šta je pokazala obdukcija.

“Vijesti” nezvanično saznaju da se  rade dodatne toksikološke analize.

Iz ODT-a su prekjuče saopštili da su pokrenuli izviđaj povodom trovanja djevojčice.

Naveli su da istražuju i praktično istovjetan slučaj, kada je sredstvom na bazi etiola tretirano osmoro djece zbog pojave vaški koja su prošla bez težih posljedica nakon liječenja u KC.

Dijaspora.news Izvor Vijesti

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top