All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

MAJKA PRIZNALA DA JE IZAZVALA TRAGEDIJU: Odvela ćerku u štalu i namazala joj glavu otrovom

Službenici Uprave policije u Rožajama, po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva, saslušali su E.M. i A.M., roditelje petogodišnje djevojčice E.M. koja je preksinoć preminula u Institutu za bolesti djece KCCG zbog trovanja etiolom, praškom za tretiranje bolesti životinja.

Prema informacijama Dana iz policije u Rožajama, majka A.M. je u iskazu priznala da je kćerku zbog vaški liječila etiolom.

Kako je ispričala, E.M. je odvela u štalu za stoku gdje joj glavu namazala tim otrovom, a djevojčici je nedugo zatim pozlilo.

A.M. je kazala da je i sebe tretirala istim „lijekom”, ali u manjoj mjeri.

Djevojčica E.M. juče je sahranjena na mjesnom groblju u rožajskom selu Besnik. Portparol rožajskog tužilaštva Armin Selmanović potvrdio je za Dan da je naložena obdukcija tijela djevojčice. Kazao je da službenici policije još prukupljaju dokaze.

“Tužilaštvo je naložilo određena vještačenja i obdukciju tijela, nakon čega će se utvrditi bitne činjenice i odrediti da li je izvršeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, kao i o nadležnosti državnog tužioca. Napominjemo da Uprava policije za ovaj slučaj preduzima radnje radi prikupljanja činjenica i dokaza koji su važni za donošenje odluke”, saopštio je Selmanović.

On je kazao da je tužilaštvo formiralo i predmet u slučaju porodice Džudžević iz sela Bać, koja je takođe tretirala svoje osmoro djece opasnim pesticidom, a čiji su životi bili ugroženi.

“Na sreću, hitnom intervencijom ljekara u Rožajama, Beranama, a zatim i u Podgorici, djeci koja su se liječila od trovanja etiolom spaseni su životi. Taj slučaj će biti procesuiran zbog krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti iz nehata i oni koji su „liječili” djecu pesticidima opasnim po život moraće da odgovaraju”, poručio je Selmanović.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da su zdravstvenim ustanovama naložili da u saradnji sa Institutom za javno zdravlje preduzmu konkretne aktivnosti usmjerene na informisanje najšire javnosti u cilju podizanja svijesti o potrebi sprovođenja zdravstvenog prosvjećivanja u radu sa svakim pacijentom.

Naloženo je da domovi zdravlja, u saradnji sa vaspitno-obrazovnim ustanovama, sportskim i drugim organizacijama koje obavljaju uslužne djelatnosti, zajednicama i udruženjima građana, sprovedu zdravstveno obrazovanje oboljelih od zaraznih bolesti, članova porodice oboljelog i svih drugih koji su u riziku od obolijevanja od zaraznih bolesti navode u saopštenju.

 O starateljstvu nakon odluke suda

U Centru za socijalni rad Rožaje za Dan su kazali da će o eventualnom pokretanju postupka oduzimanja starateljstva od roditelja u slučaju dvije porodice odlučiti nakon što tužilaštvo i sud sprovedu postupak do kraja.

Dijspora.news Izvor Dan

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top