All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Rusi udarili šamar Hrvatima: Bolje bi vam bilo da se zalažete za mir umesto što pomažete Ukrajini

– Jednostrano nude teške stranice balkanske krize s početka 90-ih i tako idu na ruku kijevskoj ‘ratnoj kampanji’, umesto nedvosmislenog opredeljenja za traženje puteva za pomirenje i suživot – navodi se u saopštenju Moskve

Rusija je juče kritikovala “mešanje Hrvatske” u ukrajinsku krizu i najavu pružanja pomoći Hrvatske Ukrajini u “reintegraciji okupiranih područja”, i zatražila da Hrvatska umesto toga pomogne mirovne napore u okviru sporazuma iz Minska.

– Obratili smo pažnju na izjave posle hrvatsko-ukrajinskih razgovora na nivou šefova vlada u Zagrebu o planovima da se obnovi rad radne grupe za saradnju s Ukrajinom, osnovane oktobra 2016. pod okriljem hrvatske vlade i u cilju primene hrvatskog iskustva ‘mirne reintegracije okupiranih teritorija’ na situaciju s Donjeckom i Luganskom – navodi u saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova Rusije:

– Ponovno smo prisiljeni da naglasimo neefikasnost i neprimerenost takvih koraka, koji uopšte ne doprinose rešenju unutrašnjeg ukrajinskog sukoba. Nadamo će da će hrvatski partneri preusmeriti svoje napore prema punoj podršci strogog i doslednog sprovodjenja obaveza Kijeva u sklopu skupa mera dogovorenih u formatu Normandijske četvorke.

U saopštenju se dodaje da sa žaljenjem primećuju da u Zagrebu zasad radije promovišu paralelne strukture ‘domaće proizvodnje’, umesto poziva na obnovu dijaloga kroz mehanizme Kontaktne grupe iz Minska.

– Jednostrano nude teške stranice balkanske krize s početka 1990-ih i tako idu na ruku kijevskoj ‘ratnoj kampanji’, umesto nedvosmislenog opredeljenja za traženje puteva za pomirenje i suživot. Ne odustaju od namere da ojačaju vojno-tehničku suradnju s Ukrajinom, umesto da najzad zatraže od Kijeva da prekine da gađa Donbas, da ukine saobraćajnu i društveno-ekonomsku blokadu te oblasti, odustajući od ograničavanja slobode pristupa stanovništva informacijama – ističe rusko Ministarstvo spoljnih poslova:

– Mislimo da u delovanju međunarodne zajednice radi ostvarivanja trajne stabilizacije Ukrajine neće biti mesta za zloglasne ‘dvojne standarde’. Samo iskren, otvoren i koordiniran pristup aktualnim događajima pružiće stvarne izglede za uspostavljanje mira, jačanje sigurnosti i normalizaciju života miliona ljudi na jugoistoku zemlje.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, u utorak je u Zagrebu sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Grojsmanom razgovarao o krizi u Ukrajini.

Plenković je na zajedničkoj konferenciji za novinare kazao da je “Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije 90-ih godina”, “imala okupirana područja i ugrožen teritorijalni integritet”, ali i “iskustvo mirne reintegracije”, i “stoga u ovoj aktuelnoj situaciji u kojoj se Ukrajina nalazi, s privremeno okupiranim područjima Donjecka i Luganska, i ilegalnom aneksijom Krima, želi da pomočgne Ukrajini da mirno integriše svoju teritoriju u ustavnopravni poredak”.

Zato je i osnovana radna grupa koju s hrvatske strane vodi državna sekretarka Zdravka Bušić, a s ukrajinske strane pomoćnica ministra spoljnih poslova Olena Zerkal, kojoj je cilj da se Ukrajini ponudi “katalog mera” koje je Hrvatska sprovela pri svojoj “mirnoj reintegraciji”, kazao je Plenković.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top