All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Rusi će u Srbiji prvi put testirati do sada NEVIĐENO ORUŽJE

Ruska vojska isprobaće na zajedničkoj vojnoj vežbi “Slovensko bratstvo” u Srbiji po prvi put novo oružje – bespilotnu letelicu velične vilinog konjica.

Kako navode ruski mediji, ove minijaturne letelice koristiće ruski specijalci, kojih će na vojnoj vežbi sa srpskom i beloruskom vojskom biti oko 150. Radi se o letelicama koje su još u fazi razvoja, a njihovo učešće na vežbi u Srbiji, koja traje od 2. do 15 novembra, biće zapravo ispitivanje u realnim uslovima.

 Ruska minijaturna bespilotna letelica liči na norveški “black hornet”, navode izvori iz Rosteh, ruske namenske kompanije koja razvija ovaj nano-dron. Norveška letelica ima samo 16 grama i koriste je britanski i američki specijalci.

Minijaturna bespilotna letelica koju Rusi razvijaju, imaće video i foto kamere koje će moći da u realnom vremenu emituju HD snimak.

– Ova bespilotna letelica praktično je bešumna i ima izuzetna manevarska svojstva. Nema veliki radijus dejstva, ali od izuzetne je koristi u izviđanju kod bliskih borbi, u slučaju antiterorističkih akcija ili akcija očuvanja reda. Cena proizvodnje je relativno niska, obuka vojnika za korišćenje takvih letelica traje kratko, a spremne su za dejstvo bukvalno za minut. To su im glavne prednosti – navode izvori iz ruske vojne industrije.

Pored ovih minijaturnih letelica, na vojnoj vežbi “Slovensko bratstvo” u Srbiji učestvovaće i tri transportna aviona ruske vojske “iljušin IL76MD”, tri oklopna vozila BMD2, 150 pripadnika specijalnih snaga. U vežbama učestvuje i više od 300 vojnika Vojske Srbije i oko 60 pripadnika vojske Belorusije.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top