All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Razmaženi hrvatski tinejdžer koji je hladnokrvno ubio roditelje: U zatvoru se seče svuda po telu, a cigarete gasi po licu (FOTO)

Realno gledajući, puštanje na slobodu osobe koja na leđima nosi takav zločin “imalo bi za posledicu stvaranje osećaja uznemirenosti javnosti i umanjenja ugleda i poverenja u pravosuđe”.

Mladić iz Čiste Velike Tin Šunjerga(20) koji je prošlog marta iz čiste osvete pucajući iz pištolja ugasio živote svojih roditelja Silvane(46) i MArina Šunjerga (45) , na Županijskom sudu u Zadru iza zatvorenih vrata 9. maja izneće obranu.

NAPAD ILI BEG

A nakon toga će, možda već istog dana, čuti i nepravosnažnu presudu za taj okrutni zločin koji je zgrozio celu zemlju i zbog kojeg mu preti višegodišnji zatvor. Odlukom upravnika zatvora od decembra 2017. godine nad Šunjergom je određeno sprovođenje posebnih mera održavanja reda i bezbenodnosti, odnosno pojačanog nadzora jer je u dva navrata boravio u Zatvorskoj bolnici zbog zloupotrebe opijata i poremećaja, a postojala je i mogućnost iznenadnog napada ili bekstva.

Iz zdravstvenog kartona moglo je da se pročita da je na sopstvenom licu gasio cigarete. I ne samo to. I pre ubistva roditelja bio je sklon samopovređivanju, režući se po telu i rukama, piše Jutarnji list.

U pritvoru se, uprkos svemu, Šunjerga ponaša uredno i ne pravi ekscese, ali za Vrhovni sud, kao i za nižu instancu, iako “zbog specifičnih okolnosti zločina ubistva roditelja” isto (ne)delo ne može da ponovi, on ostaje u pritvoru po istoj osnovi, piše Slobodna Dalmacija.

Realno gledajući, puštanje na slobodu osobe koja na leđima nosi takav zločin “imalo bi za posledicu stvaranje osećaja uznemirenosti javnosti i umanjenja ugleda i poverenja u pravosuđe”. Jer ipak, Šunjerga je za sud “hladnokrvno organizovan, bezosećajan i uporan sa visokim stepenom kriminalne volje”.

A rezultati psihijatrijskog veštačenja otkrivaju da mu je dijagnostikovana zloupotreba više psihoaktivnih supstanci, kao i duboki, trajni poremećaj ličnosti disocijalnog tipa.

Reč je o poremećaju ličnosti koji karakteriše grubo zanemarivanje osećaja drugih osoba, manjak odgovornosti i nepoštovanje socijalnih normi, kao i vrlo niska tolerancija frustracije i nizak prag za dijagnostikovanja agresije, a što uključuje nepostojanje osećaja krivice ili nemogućnosti učenja na iskustvu (na kazni).

KRAJ POSTUPKA

– Mogu potvrditi da se bliži kraj dokaznog postupka. Sprovedeni su svi dokazi koje je odbrana predložila, desetak svedoka je saslušano, zatraženo je i dobijeno mišljenje i predlog nadležnog Centra za socijalni rad Šibenik, na koji obrana nije imala primedbi. Na iznenađenje mnogih, centar je sasvim drugačije sagledao situaciju vezanu za osumnjičenog od veštaka PB-a Vrapče, pa je čak i predložio primenu maloletničkog prava – Zakona o sudovima za mlade.

U tom smislu odbrana je predložila i sprovođenje kontrolnog, ovaj put kombinovanog psihijatrijsko-psihološkog veštačenja, ne samo zato što je prvo veštačenje u suprotnosti sa mišljenjem centra, nego i zato što se radi o izuzetno teškom predmetu, a sve sa ciljem da se otklone sve nedoumice oko njegove uračunljivosti.

Sudsko je veće taj predlog odbilo, smatrajući da je sasvim dovoljno ono koje je već sprovedeno – rekao je kratko za Jutarnji list Karlo Surić, zadarski advokat Tina Šunjerge.

NAPETOST NA SUDU

Na pitanje o žalbi na odluku o produženju pritvora njegovom klijentu Surić je potvrdio da je žalba uložena i da ju je Vrhovni sud odbio kao i svaki put dosad, piše Slobodna Dalmacija.

– Tačno je da smo se žalili na odluku o produženju pritvora. Od marta prošle godine, kada je moj klijent uhapšen, sud je dužan svaka dva meseca da ispituje da li postoje razlozi za produženje istražnog zatvora.

Uvek se produžavao pritvor jer, budimo realni, niko ne očekuje da ga se pusti. Napominjem da je sudsko veće bilo vrlo korektno tokom suđenja – zaključio je Surić i dodao kako se “isključenjem javnosti sa suđenja, koje je počelo u januaru, izbeglo ponavljanje neželjene sudske napetosti kao u slučaju Davida Komšića, gde je javnost putem medija secirala svaku izrečenu reč, priloženi dokaz…”.

Podsetimo, optužnica Šunjergu tereti da je prošle godine ubio majku i oca jer su mu prigovarali zbog loših ocena u školi i konzumiranja droga. Nametali su mu zabrane, a za njega je to bio napad na sebe, tačnije ograničeje slobode.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top