All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Beba u Zagrebu dopuzala do veš mašine, a onda je počeo horor: Majka je spasila dete u zadnji čas, nakon 21 godine su dobili odštetu

Prema, za sada još uvek nepravosnažnoj presudi Opštinskog građanskog suda u Zagrebu, kompanija Končar – kućni aparati d.o.o. danas ovom momku mora da isplati nešto više od 51.000 evra odštete s kamatama, kao i 15.000 evra sudskih troškova.

Porodica čiji je sin pre 21 godinu, tada kao beba od svega 10 meseci, otvorio filter veš mašine dok je radila, dobila je nešto više od 51.000 evra na ime odštete zbg teških opekotina i duševnog bola.

Zagrepčanin P. M. G. (21)  je 1997. tokom “istraživanja” po kući, otpuzao i do veš mašine, iz koje je, kad je otvorio filter, iscurela vrela voda koja mu je ostavila opekotine na trećini malenog tela.

Zahvaljujući brzoj reakciji majke, spašen je u poslednjem momentu. Opekotine su bile opasne po život, pa je zadržan u Klinici za dečje bolesti i od tada mu je urađeno desetine operacija.

Zbog otvora na filteru, porodica je otišla i na sud. Prema, za sada još uvek nepravosnažnoj presudi Opštinskog građanskog suda u Zagrebu, kompanija Končar – kućni aparati d.o.o. danas ovom momku mora da isplati nešto više od 51.000 evra odštete s kamatama, kao i 15.000 evra sudskih troškova.

– Kobnog dana oko podneva baka je uključila veš mašinu, pripremila doručak i otišla u garažu da odnese zimsku odeću. U stanu sam ostala sa sinom i godinu dana starijom kćerkicom. Deca su se igrala u sobi naspram kupatila. Malo sam se igrala s njima, pa sam s kćerkicom otišla da joj napravim sok, a sin je ostao sam u sobi – ispričala je majka ovog momka.

Kako je navela majka, baka se brzo vratila u stan, a ona je i dalje bila u kuhinji. Ubrzo potom začuo se vrisak iz pravca sobe u kojoj je dečak ostao i majka je potrčala tamo, ali nije ga zatekla u sobii već u kupatilu kako sedi u vreloj vodi.

Kad je majka počela da ga skida, počela je koža da mu otpada – Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

– Iznela sam ga iz kupatila i počela da mu skidam odelo, a s njega je počela da otpada koža.

– U sekundi je nastao užas. Filter za vodu bio je u obliku jedne “klapnice” koja se lakše otvarala nego na drugim mašinama. Pretpostavljam da ju je unuk dirao, pa je vrela voda izašla iz filtera – rekla je baka.

Sud smatra da je proizvođač mogao da predvidi štetu do koje može doći zbog izuzetno laganog otvaranja poklopca, a najmanje što su mogli da urade jeste da bar o tome napišu upozorenje u uputstvu. Inače, kod nekih veš mašina pristup filteru omogućen je jedino ako se poklopac otvori metalnim novčićem ili posebno napravljenim otvaračem.

Proizvođač je na sudu tvrdio da je mašina opasna stvar i da je dete trebalo da bude pod nadzorom roditelja. Ipak, sud se s time nije složio.

Kompanija Končar mora da plati odštetu i sudske troškove – Foto: sxc.hu/creationc, Freeimages.com/kipcurry

– Ovde se ne radi o propuštenom nadzoru roditelja nad bebom, jer se očekuje da beba u tom uzrastu puzi i da se slobodno kreće. Ono što se ne očekuje, a u konkretnom slučaju se desilo, jeste da beba od 10 meseci otvori poklopac mašine. Očekuje se da su za takvu radnju potrebni određena veština i jača sila – tvrdi sud.

Iz nalaza i mišljenja lekara veštaka, dečak je zadobio opekotine obe ruke, stomaka i obe noge. Tokom prvih pet nedelja u bolnici, tri puta mu je izvršena transplantacija kože.

Danas ovaj momak ne može da trči, šepa, pa se socijalno izolovao od vršnjaka.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top