All for Joomla All for Webmasters
Biznis

RADIONICA U DOMOVINI, PRODAJA U LONDONU: Majine OSLIKANE HALJINE hit među Engleskinjama

Tišina ne postoji u njenom životu jer bez muzike skoro i da ne može da stvara. Uvek nosi kecelju pošto je često umazana bojama. Nema komada garderobe koji nije isprskala. Maja Pantović (30) sve oslikava ručno, a njena dela o kojima se nadaleko priča nastaju u radionici u Solunskoj ulici u Čačku. Bez svog alata ne može da radi: bez raznih vrsta četkica, kofica sa vodom i gomile boja. U istoj zgradi živi sa suprugom i dvoje dece.

Maja pravi i zavese, jastuke i posteljine dok nameštaj oslikava istom tehnikom, ali na drugačijoj, vodonepropusnoj tkanini. Na njenim radovima su životinjski i biljni svet, realni i apstraktni prikazi ljudi, gradovi, stare bicikle, avioni, kamioni, motori, vozovi.

Maja nudi gotove komade po njenom ukusu, kao i naručene kada se sastaje sa klijentom u studiju gde zajedno prave plan

Priča mi da su haljine najtraženije, kao i da među njenim kupcima ima žena svih generacija, muškaraca, dečaka i devojčica i to iz celog sveta. Najmlađa Gufo wear mušterija bila je beba od nepuna tri meseca kojoj je oslikala haljinicu za krštenje.

– Pre šest godina sa prijateljicama sam se upisala na kurs batik tehnike (stara tehnika ručnog bojenja i oslikavanja tkanine) i ubrzo shvatila da nema potrebe da koristim vosak jer sam sa bojama za tekstil dobijala savršene efekte. Tada je nastala prva Gufo wear majica. Taj hobi u meni je iz dana u dan budio sve veću želju da mi jednog dana postane glavni posao – priča Maja i otkriva da se to uskoro i desilo.

– Studirala sam u Beogradu na Beogradskoj politehnici i po struci sam grafički dizajner. Promenila sam mnogo radnih mesta, čak sam pokušala i u inostranstvu, ali se nekako nisam pronašla u toj oblasti. Po povratku u Čačak krenula sam da radim u očevoj firmi i konačno 2016. dala otkaz i posvetila se Gufu u potpunosti! I kao što vidite nisam pogrešila. Imam najveću sreću da radim posao koji volim i zaista uživam u svakom trenutku. Zbog toga nekako sve stižem i imam vremena da se posvetim i deci, porodici i prijateljima. Sve je drugačije kada si svoj gazda, kad imaš svu slobodu i sam sebi organizuješ svoje vreme. Veća je odgovornost, ali i veće zadovoljstvo – sigurna je Maja.

Na osnovu dogovora oko modela, kroja, materijala, boja i tehnike nastaje skica na papiru, zatim šnajderka priprema kroj, onda Maja slika, pa nakon sušenja boje vraća krojačici na šivenje

Kada je počinjala bilo je onih koji su joj uvek slali pozitivne vibracije, ali i drugih od kojih je dobijala komentare tipa „od toga ne možeš da živiš“. Kako je vreme odmicalo, sumnje su iščezavale. Maja ističe da je važno da sami verujete u sebe, a kada ta vera u vama raste u kontinuitetu, onda nema prostora za neuspeh i nesigurnost.

– Garderoba se naručuje u mom studiju, mada najmanje narudžbina dobijam u Čačku, najčešće su to ljudi iz drugih gradova. Postoji jedna radnja u Londonu u kojoj se prodaju moji komadi – otkriva mi, a ja je pitam kako je stigla do tržišta glavnog grada Velike Britanije?

– Sa gospođicom Loraine iz Londona, agentom modne agencije US Fashion source, sarađivala sam u vezi sa prodajom mojih komada u njenom showroom-u. Ona je sa svojim dizajnerima nastupila na reviji Fashion Finest u okviru londonskog Fashion weeka, a ja sam imala tu priliku da se na pisti nađu i moje haljine. Bila sam oduševljena jer iskreno nisam ni znala za reviju, a ona me je obavestila već kada je sve krenulo. Veoma sam joj zahvalna na tome.

Pitam je i koliko joj treba vremena da oslika jednu haljinu.

– Sve zavisi od količine inspiracije i kompleksnosti crteža, pa se nekad i sama iznenadim kojom brzinom nešto oslikam dok mi za neke komade treba više vremena. Radim od nekoliko sati do nekoliko dana ukoliko moram da čekam da se pozadina osuši kako bih nastavila. Ovde nema mesta za grešku jer kad slikate po tekstilu ne možete uzeti gumicu i obrisati ili prebojiti drugom bojom. Morate da budete koncentrisani i pažljivi, sa unapred smišljenom preciznom skicom – priča za Priče sa dušom.

Najuzbudljivi momenat za Maju je kada mušterija dolazi da isproba i, kako kaže, taj osmeh u ogledalu nema cenu. Bilo je momenata kada je bilo i suza, a to je, po njenim rečima, već nešto posebno.

Maja je zadovoljna sobom i svojim poslom. Nedavno je počela da radi i venčanice, pa je dobila ponudu da se pojavi sa novim haljinama na Sajmu venčanja u Novom Sadu 28. i 29. januara 2017. Ona je i srećna supruga i majka. Muž je podržava u poslu od samog početka, sin je još mali da bi razumeo šta mama radi, ali ćerkica je upoznata pa često voli da pretura po bojama u njenom ateljeu.

Dijaspora.news / www.pricesadusom.com 

Fotografije: Gufo wear

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top