All for Joomla All for Webmasters
Srbija

PUKOVNIK ZBOG JEDNE GREŠKE OSTAO BEZ STANA “Bio sam u svim ratovima, ali nikad mi nije bilo ovako TEŠKO”

Imam preko 50 godina vojničkog staža, učesnik sam svih ratova od 1941. godine, a danas doživljavam jednu od najvećih i najtežih nepravdi, kada zbog tuđeg duga prodaju mi stan čiji sam vlasnik i nemam ama baš nikakve veze sa tim – priča osamdesetosmogodišnji Božidar Milosavljević, pukovnik u penziji, iz Beograda.

Ovih dana, kako je dobio obaveštenje, njegov stan radi namirenja duga Slobodana Ivanovića, koji mu je i prodao nekretninu, biće ponuđen na javnu prodaju, a kako bi javni izvršitelj naplatio potraživanja banke. Javni izvršitelj je čak tražio i asistenciju policije, kako bi zainteresovanih pet kupaca moglo da razgledaju Božidarov stan, pre prodaje, uprkos tome što je upoznat sa time da Ivanović nije vlasnik.

Jedina Milosavljevićeva greška je bila što odmah po sklapanju ugovora i uplaćivanju novca nije odmah otišao u katastar i upisao se kao vlasnik. To je istovremeno i upozorenje svima koji odlažu upis vlasništva nad nekretninom u katastar.

A kako se pukovnik u penziji uopšte našao u ovoj apsurdnoj situaciji?

Stan od 36 kvadrata na Vidikovcu Milosavljević je kupio 6. maja 2016. od Slobodana Ivanovića i kako je pisalo u kupoprodajnom ugovoru koji je i notar overio, nije postojao nikakav teret, zabrana, niti hipoteka.

– Dao sam kaparu od tri hiljade evra, a preostalih 31.000 evra kupcu sam uplatio na račun u banci. Porez na prenos apsolutnih prava od 107.000 dinara sam platio, kao i porez na imovinu za 2016. i deo za 2017. Preveo račune na svoje ime i za Infostan, telefon, struju. U stanu, koji sam kupio od nasleđenog novca nakon smrti sestre, sada živi moja mlađa ćerka sa dvoje dece – priča Božidar i uzdiše.

Kaže da ne može da shvati šta mu se dešava i pita ko može da zaštiti njega i njegovu imovinu. Angažovao je advokate koji su kako bi se sprečila nenadoknadiva šteta, pokrenuli parnični postupak pred Drugim osnovnim sudom.

– Pijem lekove, tačno po otkucaju srca osećam da mi je pritisak preko 200, moj advokat koga sam angažovao mi maksimalno pomaže, ali ko je uspeo lako da ispravi nepravdu – kaže.

Godinu dana nakon overe ugovora o kupovini i useljenja u stan, juna prošle godine Božidar je saznao iz izvoda iz lista nepokretnosti, koji je pribavio kod nadležnog katastra, da je za njegov stan u aprilu, podnet zahtev za upis promene, a na osnovu naplate duga banke od prethodnog vlasnika stana.

Odmah je dostavio prigovor javnom izvršitelju.

– Saznao sam da je čak oglašena javna prodaja mog stana, čak i obilazak zainteresovanih. A da se dužnik i dalje vodi na adresi stana koji je meni prodao i da niko ne može da mu uđe u trag – priča.

Prevarant se “izvukao”

Tada je tek shvatio da je prodavac od koga je kupio stan, dužnik koga je tužila banka, koji se nakon iseljenja nije odjavio sa adrese stana koji je prodao Božidaru i da je to zapravo njegova fiktivna adresa. Ivanović je banci dugovao novac još od 2011. a sve do juna 2017. banka nije uspela da naplati potraživanje. Pretragom podataka o imovini dužnika, utvrđeno je da Slobodan Ivanović zapravo i dalje vodi kao vlasnik Božidarovog stana, a banka je tada podnela predlog da se izvršenje sprovede prodajom tog stana.

– Ja zbog godina nisam odmah preveo vlasništvo stana na sebe, računao sam imam vremena. Smatrao sam da sam kupio stan od poštenog čoveka, računao da je ovo pravna država i da su ljudi pošteni. Sad vidim da sam bio u zabludi i da je sve bilo hitno. Nepravda baš boli, a ovde je reč i o prevari. Shvatio sam i da nije problem u meni već u celom sistemu – kaže Božidar Milosavljević.

“Javna prodaja zloupotreba prava”

Ovakva zamršena pravna situacija je već poznata u našoj pravnoj praksi. Kako kaže advokat Vesna Milanović, punomoćnik, vođeni su sudski postupci sa istim zahtevima i sudovi su doneli presude, kojima je u istim slučajevima kao kod Božidara Milosavljevića utvrđeno da bi prodaja stana u ovakvim okolnostima predstavljala nedopušteno raspolaganje, a da bi javna prodaja bila zloupotreba prava i izazvala pravnu nesigurnost.

Inače, javne prodaje nepokretnosti radi namirenja duga, se pokreću sa početnom cenom koja iznosi 60 odsto do tržišne vrednosti. A ako se na prvi poziv niko ne javi, sledeća cena se snižava na 30 odsto od ukupne vrednosti. Za stan Božidara Milosavljevića javilo se do sada pet zainteresovanih.

(dijaspora.news/blic.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top